≡ Menu

”Dilemmat” – Rösta om märkning av vegetabilisk olja

Många konsumentfrågor är kniviga och svåra att ta ställning till. Därför lanserar vi idag ”Dilemmat”.  Nu är du som medlem och konsument välkommen att vägleda oss i vårt arbete. Första ”Dilemmat” handlar om vegetabiliskt fett. Är det viktigt att veta vilken vegetabilisk olja ett livsmedel innehåller? Titta på filmen och rösta nedan.

Är det viktigt att veta vilken vegetabilisk olja ett livsmedel innehåller?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Comments on this entry are closed.

 • Pelle 27 augusti 2009, 11:40

  Men det här var ju inget dilemma. Filmen propagerar för att man ska skriva ut vilken olja det är. Och det verkar också helt rimligt, tycker jag.

  Det vore betydligt mer intressant att få ta ställning i riktiga dilemman, alltså frågor där svaret inte är givet på förhand, där det finns argument åt båda hållen.

  • Louise Konsumentkoll 27 augusti 2009, 14:54

   Hej Pelle,
   Det är några fler än du som tycker att svaret på vårt dilemma är självklart och och frågeställningen ledande.
   Vi får anstränga oss ytterligare framöver för att undvika att det uppfattas så. Men visst är det ett dilemma hur man ska märka produkter. Viss information kan fördyra produkten och dessutom leda till spill av förpackningar om man byter leverantör. Då är det viktigt för oss att se hur stort engagemanget är innan vi driver på för att få förändring. Nu har vi fått en stark fingervisning om det, även om det givetvis är så att de som röstar och skriver kommentarer är de som är extra intresserade av frågan. Alla kommentarer, såväl ros som ris är mycket, mycket välkomna och vi lär oss massor.

 • greta johansson 27 augusti 2009, 13:33

  Självklart måste man få veta vilken olja som används både för miljön och hälsan

 • Marianne Sandberg 27 augusti 2009, 13:52

  Jag tycker det är mycket viktigt att redovisa vilken olja som används , inte bara t ex palmolja för regnskogens skull. Det kan vara rena hälsoskäl som gör att alla fetter bör redovisas i våra matvaror.
  Tryck på Danmark och andra länder i befogade fall.
  Marianne sandberg

 • Lolo Zakrisson 27 augusti 2009, 14:54

  Jag försöker äta enbart LCHF
  Därför är det viktigt att det fett jag äter bara är SMÖR, Olovolja och möjligen rapsolja

 • Anna-Karin 27 augusti 2009, 15:43

  Har ofta undrat vilken sorts olja det gällt när det står vegetabilisk. Jag förväntar mig verkligen att, av hälso och miljö skäl, få veta vad jag köper och vad jag sätter i mig.

 • Kristina T 28 augusti 2009, 7:46

  Självklart ska vi som konsumenter få reda på om den vegetabiliska oljan kommer från raps, oliver, majs etc. Att Danmark ska ha någon slags vetorätt i den frågan anser jag helt befängt. Argumentet att det skulle bli dyrare att på en innhållsförteckning skriva t ex rapsolja istället för veg.fett anser jag också helt befängt. Kan det möjligen vara så att i veg.fett döljer sig en mix av olika sorters veg.fett i en och samma produkt? Det skulle i så fall vara något som industrin inte vill skylta med. Alla veg.fetter är inte lika bra.

  • Louise Konsumentkoll 28 augusti 2009, 8:04

   Kristina
   Nja, om Coop Danmark har vetorätt i frågan vet jag inte direkt. Det handlar väl om en förhandling mellan de länder som har ett gemensamt varumärke och eftersom Coop Danmark inte har medlemmar som engagerar sig i frågan och få som ringer kundkontakt och undrar så tycker väl de att det är bra som det är. Och dyrare kan ju livsmedlen bli om man inte vid varje inköpstillfälle kan välja olja efter pris och kvalitet utan måste hålla sig till en typ eftersom den står angiven på förpackningen. Ska kolla upp det där med mix av olika fetter, jag kan mycket väl tro att det kan vara så.

 • CHRISTINA HOLM 28 augusti 2009, 22:08

  jAG TYCKER VERKLIGEN ATT VI MÅSTE FÅ BESTÄMMA ÖVER VAD VI FÅR I OSS. BOJKOTTA DEN DÅLIGA MATEN,TILLS DET BLIR EN ÄNDRING.

 • Veteranen 29 augusti 2009, 11:43

  Jag vill naturligtvis veta vad jag äter innan jag äter det. Jag vill kunna avgöra om det passar mig, vare sig jag anlägger religiösa, ekologiska, rättvise-, kost-, miljö- eller andra aspekter på det. Dessutom går det ju inte att jämföra priser om man inte har en aning om vad man köper.

 • Britt Jiewertz 30 augusti 2009, 11:44

  Som allergiker/astmatiker är det livsviktigt att veta vad jag äter. Tyvärr måste jag därför alltför ofta välja bort COOP enbart för att ni inte upplyser på förpackningen vilken olja/fett varan innehåller.

 • Catrin 30 augusti 2009, 16:37

  Ja ni ska engagera er! Jag vill kunna göra ett val när jag köper en produkt. Att ha svävande beskrivningar är inte vad jag som konsument vill. Jag vill veta vad jag äter!

 • Bosse Carlsson 30 augusti 2009, 18:25

  Självklart vill jag veta om jag får oprosessad olja som omvandlats i olika kemiska processer eller om det är olja som är naturlig

 • Fotröstare 30 augusti 2009, 21:00

  Gör som jag!
  De senast åren har jag oftast kollat innehållet noga och bara handlat hel- och halvfabrikat om eventuell fett-tillsats varit välspecificerad.
  Saknas specifikation köper jag något annat att äta.

 • L8 01 september 2009, 8:49

  Ja, det ska publiceras, dels av miljöskäl men även av hälsoskäl som allergier eller om man är noga med vad man stoppar i sig. Å andra sidan, om man är noga med vad man stoppar i sig så äter man inte färdigproducerad mat. I sånna fall är nog fettsorten av underordnad betydelse.

 • Björn Johansson 01 september 2009, 9:41

  Jag tror att ”Dilemmat” kan vara en bra kanal för att skapa medlemsengagemang och filmen som presenteras ovan har många av de ingredienser som behövs för att kunna starta debatten (ex för- och nackdelar med specificeringen av fett-ttyperna).

  Men, viktiga delar av dilemmat saknas. I filmen definieras inte dilemmat och jag kan däför inte ta ställning till hur föreningen ska agera.

  Dilemmat bör vara att föreningen har begränsade resurser och inte kan arbeta med alla frågor som vore bra att arbeta med. Veg-fett-frågan är en av dem, men vilka är de andra? Vilka alternativ har vi at ta ställning till — vad skulle föreningen arbeta med om fettspecifikation inte arbetades med? Jag förstår att det blir mer info att förmedla och det blir ett mer krävande manusarbete för er, men om ni vill ha riktig feedback om ett dilemma så måste vi som ska ge feedback ges info om olika alternativ, deras resursåtgång och alternativ.

  Så som filmen ställer frågan så kan den inte få något annat än ett jakande svar: Självklart vill de flesta veta mer exakt vilka fetter som maten innehåller. Men huruvida så är fallet kan inte vara ett dilemma: Dilemmat måste vara att föreningen har begränsade resurser. Jag ser fram emot mer djuplodade debattskapande filmer framöver.

  • Louise Konsumentkoll 02 september 2009, 8:00

   Hej Björn,
   Tack för kloka synpunkter- tack alla andra också, förstås.
   Jag håller med dig, ”Dilemmat” kan göras bättre och tydligare.
   Vi prövar oss fram och lär oss. Så långt är vi mycket glada för alla synpunkter, det är så roligt att många engagerar sig. Vi kommer ha stor hjälp av detta när vi fortsätter diskussionerna med Coop.
   Louise

 • Ann-Sofie Lundberg 01 september 2009, 20:43

  Undviker numera sådant som jag inte vet vad det innehåller. Jag vill veta för att jag ska kunna välja.

 • Hans Pedersen 18 september 2009, 16:23

  Märkning tack. Vihar bara en kropp och en chans. Ge oss möjligheten att undvika de värsta ”gifterna”.

 • Louise Ekström 22 oktober 2009, 15:36

  Det är kanonbra att ni för fram detta! Man kan fråga sig om producentera vill dölja något? Kusnkapen är stor om skillnaderna mellan transfett, palmolja, olivolja och rapsolja. Men för att kunna använda denna kunskap krävs att man kan välja vara därefter. Vilka krav ställer ni? Heja, heja!

  Hälsar

  Louise