Nu har vi ett dilemma igen. Och då vill vi ta hjälp av er medlemmar och höra vad ni tycker i frågan.
Det råder olika åsikter bland handlare och kunder om det är bra eller dåligt att sänka priset på livsmedel som snart passerar bäst före-datum eller sista förbrukningsdag. Alternativet är att dessa varor oftast slängs, i enstaka fall lagar butiken mat av varorna som sedan kan säljas. Kolla på videon och rösta här nedan så jobbar vi vidare med frågan.
Loading ...
Kan du själv tänka dig att köpa följande varor som har en dag kvar tills datumet går ut?
Loading ...
Loading ...
Loading ...
Loading ...
Tack för din röst!
Lägg gärna in dina tankar om frågorna som kommentar.
Comments on this entry are closed.
Jag vill inte köpa köttvaror med kort bäst-före-datum eftersom jag är vegetarian. Annars är det bättre med sådan märkning än att man faktiskt går hem med en vara till fullt pris och kanske först hemma upptäcker ett kort datum, därför att man t ex glömt läsglasögonen eller haft bråttom i butiken.
Många butiker som har eget kök tar tillvara på varor som har kort datum genom att laga färdigrätter utav dem som sedan kan säljas fortare.
Jag tycker att det ska tydliggöras ordentligt att det är nedsatt pga kort datum. Ofta står det att något har nedsatt pris med stor text och sedan med liten text att det är kort datum.
Jag tycker överlag att det är ok att sänka priserna vid kort datum. Mina olika ”ja och nej”-svar ovan beror i huvudsak på mina matvanor och på vilken vara det gäller. Jag vill att bröd ska hålla några dagar, det äter jag inte upp direkt. Då vil jag ha längre hållbarhetstid. Mjölk går åt snabbare och då är kort hållbarhetstid ok. Till det ska läggas att varor ofta är ok – om man förvarar dem bra – flera dagar efter det påstämplade sista förbrukningsdatum.
Jag köper ingen kött överhuvudtaget, har varit vegetarian över 30 år så har ingen åsikt om hur länge det håller färskt. Annars tycker jag att det är bra att varor med kort datum säljs billigare istället för att slängas bort.
jag köper ibland varor med kort datum om de är prissänkta , tycker detta är helt Ok
däremot förekommer varor med kort datum (o t o m förfallet datum) utan prisnedsättning o detta känns förstås oftast inte OK
Jag har köpt, både köttfärs och kött, som haft flera dagar kvar till bäst föredatum och som sedan luktat vedervärdigt. Med andra ord jag köper det med kort datum, risken för att dessa varor ska vara dåliga är lika stor som när de är färska, enligt mig.
Bröd köper jag så gott som aldrig, då jag bakar själv. Mjölk är det samma, ska jag använda det i bakning eller annat, då handlar jag, men jag skulle inte dra mig för att köpa dessa varor med kort datum. Det är lukt och smak som avgör om jag tycker mig kunna använda färskvarorna eller ej.
Har redan sparat ganska mycket på att köpa varor med kort datum. Köttfärs och bröd går ju bra att frysa om man inte har möjlighet eller lust att använda det direkt. Mjölk har vi lärt oss att det håller ett bra tag längre än bfd och så kan man ju också ta sitt luktsinne till hjälp.
Jättebra! Jag som kund har valet med förbehåll att varan måste konsumeras snart, och kanske inte håller så länge. man kan faktiskt frysa ned oxå, och de flesta varor har en marginal på ”bäst före” vilket gör att de faktiskt vid korrekt kylförvaring är fullgoda ytterligare en tid. märkligt med konsumtionssamhälle där datumen på förpackningen bestämmer när saker skall slängas, inte dess kvalitet..Självklart skall vi minska matsopberget, en lyxföreteelse som skrämmer mig mer än lite xtraprickar på en banan.
Min största irritation är att det naturligtvis skall vara minst 50% på varoran, och inte smygpris såsom ICA nu försöker med 30% för att ytterligare göra sig en hacka under argumentet värna för miljö/minska slängfaktor, och kundernas vilja att göra gott,eller de som helt enkelt inte har alternativ att alltid handla till fullpris (även om de gärna skulle gjort så) Wendela
Vad kostar det för miljön och plånboken att i bil åka från ena butiken till den andra för att endast handla enstaka prisnedsatta varor?
Varberg:Hur mycket som helst. Bilresorna från eller till butiken är enormt miljöbelastande om man ser till livsmedelets hela livscykel. Ofta diskuteras transporterna från grossist och leverantör i butik, men de räknas knappt i jämförelse. Om man tittar på miljöbelastning per kilo livsmedel.
Självklart att jag köper nedsatta varor, det är ju bara att stoppa in i frysen. Självklart är väl ändå att butikerna skall göra det, varför slänga ätduglig mat??
Min Konsumbutik säljer ofta varor som har utgångsdatum samma dag som det är, utan att sätta ned priset.Jättebra om priset sänks–fler köper. Jag köper om jag ska laga maten samma dag.
ibland det är bra att köpa nedsatta köttvaror och ibland jag ångrar mig på grund av kött luktar illa eller den är så seg. ibland man tänker att det är bättre köpa kött när det är erbjudande samma pris på nedsatta varor. det går inte köpa en dagsdatum på bröd det är inte gott.sällan jag köper kortdatum mjölk om jag använder på gång då köper jag. man måste tänka det är inte alltid bra att köpa nedsattavaror man känner bli lurad ibland.
Det är så att om alla butiker sätter ner priset på varorna, blir det bara ett ekorrhjul. Kunden köper varorna till det nya rea priset och det nya ligger kvar för att bli nedsänkt senare. osv!
Varorna med kort liggtid måste ligga på egen plats så at de inte går att förväxla med varor med normal utgångstid.
Allt som går att stoppa i frysen är OK att köpa. Jag avstår mjölk, men vore den superbillig skulle jag kanske ta en liter.
Jag försöker förklara för ”kidsen” att det inte går en ond fe kl. 12 på natten (och vips blev all mat oätlig) men de är mer skeptiska. Efter som de vet att jag glätt fortsätter hälla mjölk i kaffet oavsett om det passerat en dag eller så, kollar de alltid jättenoga 🙂
Det går utmärkt när de flesta färskvaror har en marginal på utgångsdatum och det går utmärkt att frysa ner varan om man inte skall använda den samma dag. Vi gör ofta på detta sätt och har aldrig misslyckats.
Jag tycker det är bra att de sänker varorna med kort datum, så slipper man själv stå och kolla varje sak man köper, sen tycker jag det är lite olika om jag köper dem, beroende på när jag skall använda dem.
Vore ännu bättre om butikerna sänkte priset en dag tidigare,då skulle de med stor sannolikhet bli av med det mesta.
Maten som man kan laga på en gång eller ska ätas på en gång går bra.Eller kan man maten frysa till den blir lagad. Överhuvudtaget borde man inte kasta mat, men är butikerna tvungna borde man kunna ge det maten till grisarna eller till kompost. Annars är det sloseri med jordens resurser eller mord på djuren.
Självklart är det ok att köpa varor med kort datum, så länge att det är klart och tydligt uppmärkt att det är kort datum så att man inte tar fel av misstag. Bra mycket bättre att folk får chans att köpa det än att det slängs, för det är ju absolut inget fel på produkterna. Bäst-före-datum är ju endast en rekommendation att före det datumet smakar varan som bäst. Inte att den är obrukbar efter det datumet.
Kvaliteten bör styra priset. Märkligt att betala lika mycket för ex. fräscha grönsaker som halvvissna.
Bakar allt eget bröd och har helt slutat köpa annat än knäckebröd. Är man ett litet hushåll kan man inte köpa ex. mjölk som håller kort datum eftersom åtgången är liten.
sänkningen måste vara ordentlig om jag ska köpa kött t.ex med en dag tillgodo.Annars köper man hellre mat med bättre hållbarhet.
Det kan vara ok att sälja varor som närmar sig sitt bästa före datum. Dock har det blivit jag vanligt att detta görs först samma dag. Att köpa varor till fullt pris men en dag kvar är inte alltid bra då jag försöker undvika att småhandla varje dag. Men som det nu är måste man kolla varje varas bäst före datum för att inte drabbas av gamla varor. Värst är nog frysvarorna ändå. När man väl är hemma och öppnar förpackningen ser man att varan är gammal med frystorka på varan.
För inte så väldigt många år sedan var det en normal företeelse att affärerna sålde kortdatum-varor till nedsatt pris. Efter att denna företeelse försvann glömde många bort denna möjlighet och folk vande sig vid att vara hysteriskt rädda för att maten ska vara för gammal.
Köttet kan man laga till genast även om man inte ska äta det samma dag.
Bröd vill man gärna ha färskt, men det beror väldigt mycket på vilket slags bröd det är fråga om.
Det är slöseri med resurser att inte ta till vara matvaror. Om råvarorna tillagas snarast så fungerar det hela på ett bra sätt
Det är väl ytterst en fråga om butikens ansvar gentemot kunden.
Om varan säljs till ordinarie pris tar butiken ansvaret för den och byter ut den om den skulle vara dålig.
Om priset är nedsatt p g a kort datum (eller utgånget), tycker jag butiken ska göra klart att kunden själv får ta ansvaret.
Man kan se det som ett lotteri där kunden ändå i de flesta fall drar en vinstlott.
Katta: Även om priset på produkten är sänkt så måste butiken ta fullt ansvar för att den är säker. Smaken kan vara sämre än en färsk produkt men butiken kan inte frånsäga sig risken av matförgiftning. Det är även skillnad på varor som har bäst före-märkning och sista förbrukningsdag. En butik får inte sälja en vara efter sista förbrukningsdag som finns på bl.a. köttfärs.
Ser att många skriver att man kan slänga in maten i frysen för att minska svinnet och därmed klimatpåverkan. Att frysa in mat drar massor av elektricitet varför detta förfarande INTE är klimatsmart för fem öre. Tinar man sedan upp maten i mikron, ja ni fattar.
Sedan stämmer det inte att man kan lukta och smaka sig till om maten är farlig eller inte. Man kan däremot lukta och smaka sig till om maten är dålig vilket inte är samma sak.
Förstår inte varför det inte skulle vara bra.För mig är det självklart att det är bra att man säljer ut varor med kortdatum till rabatterat pris. Kan bara vara en ”win win situation”.
Jag tycker att det är helt ok att handla varor med kort datum till ett billigare pris.
Det är viktigt att det tydligt står kort datum så att det inte går att tro att det rör sig om ett extrapris.
Bra, egentligen inget dilemma.
jag medverkade i inslaget om att vi slänger mycket mat…..
Bröd är inte längre ”bara bröd” är det surdeg i det blir det bara bättre om det går några dagar.
Dilemmat skull kunna vara om butiksägarna är ärliga med datummarkeringen!
idag är det många handlare som blandar långt och kort datum på hyllan vilket är mycket allvarlige då en stressad/äldre kund inte märker det!!!
Jag tycker inte man ska kasta mat.
Om butiken får problem med glapp mellan beställd och såld mat, anser jag det hedrande att butiken rabatterar mat med kort hållbarhet alt. tillagar maten.
Varor med kort hållbarhet, dessa i egen disk.
jag personligen tycker att det bra att handla med kort datum, jag behandlar produkten när jag kommer hem och fryser ner.
bröd händer att jag gör skorpor av, det lir jättegott.
mvh Emy
Jag köper gärna varor med kort datum, fast de många gånger är svåra att hitta.
På min ICA-Maxi finns de t.ex. aldrig, men på Willys och Netto finns de ibland. Vissa varor med kort datum t.ex. getost och vitmögelost har t.o.m. varit bättre (pga. mognaden) än de till fullpris. Jag har inget minne av att jag någonsin köpt en vara med kort datum som varit dålig.