≡ Menu

Coop avslöjar dåliga arbetsförhållanden, inte DN.

DN avslöjar att det finns problem med tvångsarbete, barnarbete och låsta branddörrar bland Coops  leverantörer. Så intressant, DN satsar på grävande journalistik tänker jag.

Men nej. DNs ”avslöjande” är inget avslöjande. DN har gjort det enkelt för sig och läst Coops hållbarhetsredovisning som till punkt och pricka tar upp hur Coop kontrollerar sina leverantörer, hur många som får anmärkningar och vad anmärkningarna består i. 

Intercoop, den europeiska konsumentkooperationens inköpsorganisation, har arbetat i många, många år med att ställa krav om rimliga arbetsvillkor i leverantörernas fabriker. Långt innan det blev populärt för företag att arbeta med socialt ansvarstagande.

Det är ingen enkel uppgift och säkert kan man göra ännu mer. Men det är märkligt att det nästan alltid är de företag som ställer krav, genomför revisioner och de fakto arbetar med att förbättra arbetsvillkor i fattiga länder som oftast lyfts fram, skapar rubriker och kritseras av medierna. De företag som sitter med armarna i kors går oftast fria. Det tarvar nämligen mer jobb för journalisterna att granska dem. Hur det är i deras fabriker står nämligen inte att läsa i deras årsredovisning.

Nu går Intercoop över till att revidera fabrikerna med hjälp av BSCI( Business Social Compliance Intitiativ) , en fristående tredjepartsorganisation. Själv hoppas jag att även Coop gör besök och stickprover, så behålls kunskapen och engagemanget också  inom den egna organisationen.

Comments on this entry are closed.

 • elina 06 augusti 2010, 16:59

  Tack för denna information. Antar att det är sommarvikarier på tidningen eller är de så lata?

  • Louise Konsumentkoll 06 augusti 2010, 19:18

   Elina: Jag tror helt enkelt att DN har dålig ekonomi och har gjort sig av med för mycket folk för att kunna göra ett seriöst arbete. Det blir hafsjobb, inte alltid, men då och då. Ett exempel är dagens artikel.

 • Affi 08 augusti 2010, 9:38

  Så tror jag det är också, tycker det märks lite överallt i den journalistiska världen. Jag som jobbar inom kommunal sektor lämnar numner ofta färdigskrivna artiklar som journalisterna tar in som sina egna. Mitt syfte nås men det är tråkigt att de inte kan föra till ytterligare perspektiv utifrån.