≡ Menu

Dräm till med en stor fet sockerskatt!

Ja just det. Dra in miljarder till skattkistan på sockerskatt, precis som Philadelphia USA just har gjort. Tro för all del inte att någon svensk sockerskatt kommer att ha en avgörande betydelse på folks hälsa, att man börjar äta mindre godis, kakor och läsk. Det tror i alla fall inte jag. Men vilken nytta pengarna skulle göra att för ge de barn som verkligen behöver, barnen i så kallade utanförskapsområden, en riktig god start i livet. När Philadelphias borgmästare lovade att skatten, som förväntas inbringa 90 miljoner dollar det första året, ska gå direkt till att utveckla bra förskolor i fattiga områden och att rusta upp nedgångna parker och sunkiga områden så röstades skatten igenom. Tredje gången gillt.

Läser Barnavårdsrapporten för Stockholms stad. Blir berörd, även om det inte står något jag inte visste tidigare. Att det är en enorm skillnad i  förutsättningar för en god hälsa mellan barn i rika

Andel kariesfria treåringar efter område

Andel kariesfria treåringar efter område

och fattiga områden, men ändå. Det är hjärtskärande att se hur diagrammen för till exempel barnens kariesförekomst vid tre års ålder, utsatthet för passiv rökning  samt  fetma  så slaviskt följer familjeinkomsten i områdena.

Inför en sockerskatt omedelbart och låt pengarna oavkortat gå till att förebygga ohälsa i dessa områden. Det finns goda förlagor, till exempel Rinkebyprojektet. Där får alla familjer som får sitt första barn flera påhälsning under barnets första 15 månader. En barnsköterska, en familjerådgivare och en tolk kommer hem till familjen, lyssnar och lär med stor respekt för familjens situation, och tipsar på hur man kan ge sitt barn en riktigt god start i livet. Av 122 familjer tackade 119 ja till hembesöken.Projektet som har varit lyckosamt har följts av forskare och håller nu på att utvärderas.

Det finns bra modeller, det fattas pengar. Kör!

Comments on this entry are closed.