Så himla intressant, se bara! Av pur nyfikenhet tog jag tag i ett annonsblad från Konsum från 1993 sprang ner till Coop Extra Medborgarplatsen och jämförde dåtidens matpriser med dagens.
Så här blev resultatet. Jag häpnade!
1993 | 2011 | |
Köttbullar | Foodia 600g 39:80 | Coop 600g 34:90 |
Oxpytt | Findus 550g 28:50 | Coop 29:90 (Findus 1 kg 49:95) |
Fiskgratäng | Findus 550g 36:80 | Findus 600g 25:95 |
Spagetti | Barilla 1 kg 15:90 | Kungsörnen 1 kg 16:95 |
Tagliatelle | Barilla 500g 11:90 | Barilla 500g 16:90 |
Fiskbullar | Abba 375g 13:50 | Abba 375g 15:90 |
Löksill | Foodia 550g 19:80 | Abba 550g 26:50 |
Snabbmakaroner | Kungsörnen 500g 8:90 | 13:95 OBS 1 kg! |
Ris | Juvel amerikanskt 2 kg 16:90 | Coop 2 kg 39:95 |
Frosties Kelloggs 500 g | 27:90 | 27:50 |
Special K Kelloggs | 375g 28:50 | 500g 28:50 |
Russin | Rainbow 250g 5:90 | 16:90, noterade ej varumärket |
Lättyoggi, Arla 1 l | 15:50 | 16:05 |
God Morgon Juice, Arla 1 l | 11:50 | 16:50 |
Digestive, Mc Vities 400g | 16:90 | 18:95 |
Pripps Blå 6pack 50 cl | 39:90 | 52:50 |
Coca Cola 1,5 l exkl pant | 13:90 | 14.95 |
Ariel, Flytande | 1 l 48:00 | 1,2 l 49:00 |
Det har gått 18 år sedan 1993 och det skiljer inte mycket i pris på de flesta varorna. Trots att hushållens disponibla inkomster säkert har stigit med det dubbla. Vissa varor är ju till och med billigare! Kollar på SCB, och ja, hushållens disponibla inkomster har ökat med 42 % det dubbla, ungefär. Den enda serien jag kunde hitta var från 1995 – 2008. Här har den disponibla inkomsten ökat från 106 000 kronor till 172 000. Så mellan 1993 och 2011 är det inte otroligt att inkomsterna har fördubblats. Men det har sannerligen inte matpriserna. Det är inte okänt för varken mig eller livsmedelsbranschen, men det är ganska kul att se det svart på vitt så här. Ska kolla vidare och jämföra andra varor vid tillfälle.
Varorna jag undersökte är nog sådana som alltid har varit prispressade. Men ändå…Begriper inte hur Kelloggs kan ligga kvar på samma pris till exempel. Eller Arlas Yoggi.
OBS! OBS! OBS! Tillägg 1 /9 2011: Det här med disponibel inkomst var inte så enkelt att läsa av som jag trodde, utan en hel, knepig vetenskap. Med hjälp av Jordbruksverket och SCB har vi nu enats om att den disponibla inkomsten, medianinkomsten, har ökat från 139 400 kronor till 191 699 kronor, d v s med 42 procent. Inte till det dubbla som jag skriver här ovan. Att det står disponibel inkomst per konsumtionsenhet betyder att hushållets disponibla inkomst har justerats efter försörjningsbörda. Detta görs främst för att man ska kunna jämföra köpkraften hos olika typer av hushåll, t.ex. ett tvåpersonershushåll med ett trepersonershushåll.
Så här räknar SCB ut den disponibla inkomsten. Läs här. Så nu vet vi det!
.
Comments on this entry are closed.
verkligen som sagt häpnanadsväckande! Detta trodde jag inte för fem öre!
Ja, men hur bra stämmer priserna?
I mitt län går det nog inte att hitta coca-cola 1,5 l för mindre än 16.95 kr.
Jag äter nästan inget av det som räknas upp så jag vet inte om priserna stämmer i övrigt.
Men ris, t ex, har priset dubblats på. Vissa pastasorter och märken har blivit dyrare och har inte potatis och bröd blivit betydligt dyrare?
Den största prisökningen, enligt mig, ligger på basvaror, inte löksill och fiskgratäng.
Och jag kan berätta varför de har kunnat hålla nere priserna: sämre kvalitet på allting, särskilt hel- och halvfabrikat!
Har inte fabriker flyttats till länder där det finns billigare arbetskraft? Den frysta fisken har ju gått minst ett varv runt jorden innan den hamnar på tallriken.
Sedan känns det som lamm och nötkött har blivit dyrare, men har inget att jämföra med.
Linda,
Rispriset fördubblades i ett enda slag när vi gick med i EU. Skyddstullar, antar jag. Trist var det i alla fall för på den tiden åt vi mycket ris och hade ont om pengar.
Linda: Det är möjligt att annat blivit mycket dyrare, jag ska kolla med annonsblad med andra varor från 1993 när jag får tid. Nöttkött har de senaste året stigit i pris, men jämfört med före EU inträdet 1995 så är det betydligt billigare skulle jag tro. Och kött är ju ofta på kampanjpris och då handlar vi mest.
Hur väl stämmer priserna frågar du. Jag har bara jämfört med de faktiska priserna på Coop Extra, Medborgarplatsen, Stockholm. Det kan förstås vara stor skillnad på priser i olika butiker över landet. Men som sagt, jag återkommer med fler prisspaningar.
Potatis tycker jag själv för övrigt alltid är billigt. Och gott! Men du har säkert rätt om brödpriserna. Branschen själv förklarar det bland annat med att bröd numera ofta säljs i portionsbitar, och det blir dyrare.
Det är detta jag säger. Folk lägger mindre och mindre del av sin disponibla inkomst på mat och met på boende och nöje.
Den som skulle lägga lika stor del av sin inkomst på mat idag som för 20 år sedan skulle äta som en kung. Men istället så gnäller man på att det blir mer och mer spädning på maten. Det är ju för att det är det som efterfrågas till största delen. BILLIg mat.
Sverige – Det nya matlandet.
Jag är inte förvånad och ”skyller” detta på EMV. Priserna är lägre nu (inräknat inflationen) men hur är kvalitén? Kungsörnens makaroner tävlar med Euroshoppers makaroner som faller sönder i mjölhögar, men även om ”alla” föredrar Kungsörnen så tvingas de dumpa priserna av Ica och COOP. Hur länge kan de göra det innan det är lika bra ekonomi i att lägga ner som att fortsätta? Gör om undersökningen om 20 år och det kanske inte finns några varor som inte är billigt skräp-EMV?
Eller ta Euroshoppers potatismospulver – klart som tusan att det är billigt när det ska blandas med mjölk istf vatten! Man har helt enkelt tagit bort en av huvudingredienserna!
Priset per portion blir högre för konsumenten. Man köper en sämre produkt.
Potatismos:
Koka potatis i småbitar så går det fort.
När den är mjuk rakt igenom, tillsätt önskad mängd smör, lägg på locket så det smälter.
Kör med elvispen och tillsätt så mycket mjölk som behövs för önskad konsistens, även salt om det behövs.
Klart! Godare och billgare än pulver.
Mr Arboc: Intressant… har aldrig tänkt på att det förstås blir billigare potatismos genom att utesluta mjölkpulvret.
Riktigt intressanta tankar. Det hade varit väldigt intressant att se innehållsförteckningar från då och nu och se vad som ändrats.
Men i takt med att folk lägger mindre och mindre pengar på mat så har väll fabrikanterna skurit och skurit i receptena för att kunna erbjuda billigare produkter osv.
Det är ju först nu vi har fått till en kvalitetsdiskusion och en medvetenhet hos en lite större del av folket. Trots det är det väldigt många människor som ser mat som något nödvändigt ont och inte bryr sig om alls vad dom stoppar i sig bara dom blir mätta för tillfället.
Gustav: Utan att ha fog för det tror jag faktiskt att maten i dag generellt har högre kvalitet än 1993, tack vare de senaste årens matdebatt. Om man undantar lågprisvarumärkena, Euroshopper, X-tra osv, som väl inte fanns på den tiden. Men jag kan ha fel. Ska fråga någon som har varit med länge.
KFs Blåvitt var väl snudd på det enda egna varumärket då- eller? Blåvitt höll högre kvalitet än vad lågprismärket X-tra gör i dag.
Javisst finns det folk som inte bryr sig så mycket om vad de äter. Jag tycker att det är okej, har inga synpunkter på det. De har säkert andra intressen.
”Javisst finns det folk som inte bryr sig så mycket om vad de äter. Jag tycker att det är okej, har inga synpunkter på det. De har säkert andra intressen.”
Jag kan inte säga att jag bryr mig heller men ändå. Eftersom denna gråa massa troligen är rätt så stor så är dom ju det stora underlaget för butikerna och producenterna vilket gör att den ”lilla” grupp som faktiskt är intresserade och kunniga om man har svårt att få sin röst hörd.
Meh. För medelsvensken med inkomst över 8000, lätt att säga. Klart att den typen av varor, dvs lanserade märkesvaror/processade produkter samt kött blivit billigare, jag är ute efter enkel, näringsriktig mat av lika delar kolhydrater, protein, fett och näringsämnen, dvs typ grönsaker, mejerivaror, fetter och protein. Har 4500 totalt efter hyra och räkning, ett BMI på 18,5 och måste lägga iaf 2000-2500 på mat, knappt att det räcker, ibland blir det 3000 eller mer. Köper bara basvaror men mkt grönt. Matpriserna borde regleras så att lyxmat och företagsmat kostar, medan oförpackade lådgrönsaker osv är eko och billigt.
Mehh: Jag är väl medveten om att matkontot i dag utgör en mycket stor del av många familjers hushållsbudet och att det inte finns råd till annat än det basala och knappt det. Jämförelsen tycker jag ändå är intressant.