≡ Menu

Dyrare mjölk?

Tidigt i morse väcktes jag av telefonsignaler. Radions P1 morgon ska prata matpriser, och vad har jag att säga om att mejerierna kommer att begära kanske ca 6 procent mer för mjölken i höst frågar en morgonpigg journalist? Ja, vad säger man på totalt fyra minuter när också LRFs ordförande ska ha ordet? Lyssna här

Jag tycker faktiskt att mjölkbönder, som har haft usel lönsamhet ett bra tag, visst kan få mer betalt för mjölken. Tidigare har man klarat ett lågt mjölkpris med att öka produktionen, mer mjölk per ko helt enkelt. Men nu har man snart nått det taket.

MjölkVisserligen betalar vi konsumenter också för mjölken över skattsedeln, till  EUs landsbygdsstöd och miljöstöd och allt vad olika de olika stöden heter. Men oräknat det är faktiskt mjölk fortfarande hyfsat billigt. Om man tänker på allt slit som ska till för att mjölken ska fram. Och i jämförelse med andra drycker där det handlar om att tappa lite kranvatten på en flaska, och tillsätta lite socker och annat. Eller hur?

Representerar du verkligen konsumenterna som tycker att det är okej med höjt mjölkpris undrar reportern. Bra fråga tycker jag, men vill de ha ett annat svar så får de väl frågan någon annan.

Sex procent mer för mjölken tror jag att de flesta konsumenter kan betala. Det fula i kråksången är att de sex procenten kan bli betydligt mer när alla i livsmedelskedjan har tagit sin bit.

Comments on this entry are closed.

 • Helena I 10 september 2010, 16:33

  Jag tycker att det är ok att höja priset om det gagnar bönderna!
  Mjölkprodukter är inte dyra om vi ser till vad vi får för pengarna!
  Vi ska vara rädda om vår egen livsmedelsproduktion.
  Det är inte många som protesterar om chips och läsk blir dyrare, det köps ändå!

 • Pernilla 10 september 2010, 20:30

  Jag reagerade på frågan om konsumentrepresentationen. Att representera konsumenterna, innebär det att i alla lägen endast kräva ett lågt pris? Svensk mjölk håller en hög och jämn kvalitet. Om konsumenteran inte är beredda att betala för detta så lägger bönderna av, sen har vi igenvuxna landskap och tysk/tjeckisk/polsk mjölk i affärerna. Är det det vi vill ha?

  Bonden måste kunna leva på sitt arbete. Och att bedriva mejeriverksamhet är en kostsam historia, där utgifterna drar iväg med elpriser och ökade löner. Att handlarna höjer priset lika många ÖRE per liter som mejerierna höjer, det tycker jag är OK. Men att handlarna dessutom lägger på extra höjning åt sig själva på konsumentpriset, och sen skyller på mejeriet att det är dyrare, det är oärligt tycker jag. Handlaren får inte ökad arbetsbörda eller högre lönekostnader för att bonden får lite mer betalt för sin råvara. (Självklart måste handlarna höja sin prisnivå generellt i takt med att deras egna utgifter ökar. Men det är en annan sak.)

 • Affi 11 september 2010, 9:38

  Hej vad bra tyckt av er, jag håller också på att vi ska ha ett svenskt landskap med mjölkkor som drivs av ekonomiskt bärkraftiga företag!

 • Gustav Erikson 13 september 2010, 16:37

  Absolut. Detta har vi diskuterat i en annan kommentarsomgång. Vad kostade 1 liter mjölk 1985 och vad kostar den i dag. Jämför med vilken vara som helst nästan utanför matsektorn så är mjölk och mat billigt.

  När vi nu går mot slutet på oljan (vi har förviso tid kvar än en sådär 20år enligt vetarna) så är det ju inte bra om mjölkproduktionen försvinner. Vad skall vi göra den dagen mjölken inte kan transporteras till oss längre? Skall vi då börja försöka starta upp en mjölkproduktion när man inte kan få apparater eller liknande transporterat heller?

  Milko gjorde ju ett försök och höjde priset en krona som skulle gå till bonden, hur gick det? Nä, för min egen del skulle jag gladeligen betala 20kr litern för mjölk.

  Lite av problematiken ligger ju i att om mejeriet ger bonden 1kr mer så tar mejeriet 1,25 mer och sedan skall dagligvaruhandeln lägga på sina procent + moms och vips så betalar konsumenten 2kr mer. I detta exemplet fick ju dock bonden störrsta delen av kakan men så här är det med allt. Höjningar i kronor, dagligvaruhandeln lägger på i procent för att hålla sin 30%-marginal.

 • Minna 14 september 2010, 21:26

  Jag hörde din kommentar i radion och jag instämmer helt! Det känns ”ute” att tjata om billigare mat. Det är ”inne” att vara medveten om vad man äter och hur djur och producenter har det.