Dyrare mjölk?

av Louise Konsumentkoll den 10 september 2010

Tidigt i morse väcktes jag av telefonsignaler. Radions P1 morgon ska prata matpriser, och vad har jag att säga om att mejerierna kommer att begära kanske ca 6 procent mer för mjölken i höst frågar en morgonpigg journalist? Ja, vad säger man på totalt fyra minuter när också LRFs ordförande ska ha ordet? Lyssna här

Jag tycker faktiskt att mjölkbönder, som har haft usel lönsamhet ett bra tag, visst kan få mer betalt för mjölken. Tidigare har man klarat ett lågt mjölkpris med att öka produktionen, mer mjölk per ko helt enkelt. Men nu har man snart nått det taket.

MjölkVisserligen betalar vi konsumenter också för mjölken över skattsedeln, till  EUs landsbygdsstöd och miljöstöd och allt vad olika de olika stöden heter. Men oräknat det är faktiskt mjölk fortfarande hyfsat billigt. Om man tänker på allt slit som ska till för att mjölken ska fram. Och i jämförelse med andra drycker där det handlar om att tappa lite kranvatten på en flaska, och tillsätta lite socker och annat. Eller hur?

Representerar du verkligen konsumenterna som tycker att det är okej med höjt mjölkpris undrar reportern. Bra fråga tycker jag, men vill de ha ett annat svar så får de väl frågan någon annan.

Sex procent mer för mjölken tror jag att de flesta konsumenter kan betala. Det fula i kråksången är att de sex procenten kan bli betydligt mer när alla i livsmedelskedjan har tagit sin bit.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: