≡ Menu

Ekomjölk med kork

MellanmjölkEtt stort hinder för människor att köpa ekologisk mjölk är att förpackningen inte har kork enligt Arla. Därför utrustas nu även ekomjölken med kork.

Ja faktiskt, det kan nog vara ett hinder för en och annan. Många gillar förpackningar med kork. Mjölken upplevs som fräschare och mer hållbar och lättare att stuva i små kylskåp.

Kan korken göra att fler köper ekologisk mjölk så må ändamålet helga medlen. Även om plastkorken gör förpackningen mindre miljövänlig så kanske folk inte slänger mjölken på bäst före dagen, vilket många, inte minst ungdomar gör. Mjölk i ”korkförpackning”  upplevs som fräschare och man låter den hållas några dagar till i kylskåpet. Då är mycket vunnet.

Arla har gått över till biobaserad förnybar plast i korkarna. Gjord på etanol från sockerrör. Förpackningsindustrin letar efter ännu bättre material, kanske blir det plast från skogsråvara eller alger om några år.

Sänk temperaturen i kylskåpet till 4-5 grader och låt inte mjölken stå framme. Då håller mjölken många dagar efter bäst före datum oavsett om förpackningen har kork eller ej.

Och bevare mig för yoghurt i förpackning med kork. Helt hopplöst att tömma om man inte besvärar sig något alldeles. Äter aldrig fil, men den kanske också är svår att få ur en sådan här förpackning?

Comments on this entry are closed.

 • Affi 06 maj 2014, 6:09

  Jaha där ser man, det vore en nåd att stilla bedja om om den där korken vore lite högre så en ”krum näve” får grepp om den!

 • Iréne Walton 06 maj 2014, 9:33

  Jag öppnar filmjölks- och youghurtpaketen helt, när jag vill klämma ut det sista – det blir mycket…
  Jag har alltid gjort det, så det är inga problem…

 • Gunilla Arneström 07 maj 2014, 23:02

  Så dumt att blanda plast och kartong. jag hoppas att enbart Arla skall införa ovanstående , det finna andra leverantörer som säljer krav och utan plastkork Jag handlar alltid mejeriprodukter utan plastkork och det vill jag fortsätta med. Bättre kunskaper efterlyses fortfarande så inget svinn behöver uppstå.

  • Louise Konsumentkoll 11 maj 2014, 9:33

   Gunilla: Ja, viss finns det många som undviker plastkork av miljöskäl.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: