≡ Menu

Elektronikskrot – fy farao

refrigerator-148332_640Blir helt häpen när jag läser hur mycket metaller och annat som skulle kunna tas tillvara om allt elektronikskrot återvanns. Sladdar och uttjänta mobiltelefoner utgör endast 7 procent av skrotet enligt en FN rapport som citeras av Ny Teknik. Värdet av råvarorna i det globala elektronikskrotet är 52 miljarder dollar, däribland 300 ton guld. Fy faro, 52 miljarder dollar är en hissnande summa. Produkter från kök, tvättstugor och badrum står för mer än hälften av skrotet.

Inte bara värdefulla metaller kasseras när prylarna skrotas utan mängder av giftiga ämnen som bly och kvicksilver i produkterna som i slutändan förgiftar natur och människor.

Mest elektronikskrot har USA, Kina, Japan och Indien. Mätt i vikt per person så ligger i stället Norge, Schweiz, Island, Danmark och Storbritannien i topp. Sverige ligger nog långt ner på listan eftersom vi har producentansvar för produkterna, d v s återtag för återvinning. Sedan får man verkligen hoppas att ens gamla kylskåp inte skeppas till något afrikanskt land där folk helt utan skyddsutrustning plockar isär, sorterar metallerna och förgiftas.

Comments on this entry are closed.

  • Anders 17 november 2016, 11:45

    Galet! Hela vår värld där vi bara konsumerar och slänger är ju knäpp.