Energibovarna ska ut ur kyldiskarna

av Louise Konsumentkoll den 24 augusti 2015

20150716_134625Hur kommer det sig att så många drycker står i butikernas kyldiskar trots att de lika gärna kan stå i rumstemperatur? Det undrar jag.

En spaning i några butiker visar att havredrycker och sojadrycker framförallt men också många frukt- och bärdrycker med hållbarhet långt fram i december eller till och med över årsskiftet sätts i kyla. Alldeles i onödan. Många kilometer kyldiskar och därmed energi skulle nog  kunna sparas in i landet om varor som klarar rumstemperatur också placeras i rumstemperatur.

Påpekas ska att det här ser lite olika ut i olika butiker. Men jag var i en livsmedelsbutik i dag som till och med hade Jokk med bäst före datum i december och en lingondryck med slutdatum i februari i kyldiskarna + massa annat med jättelång hållbarhet.

Oatlys havredryck står i 90 fall av 100 i kyldisk trots att det går lika bra i rumstemperatur. Det står till och med på deras hemsida. Sådant som man köper och dricker på språng är väl bra att ha kallt, men övrigt? Nej. Vill man ha drycken kall kan kan man väl  kyla ner den hemma.

Fast jag kastar sten i glashus, det ska erkännas. Har ett stort kylskåp som passade utmärkt när tre hungriga pojkar bodde hemma, men nu är vi bara två inte så jättehungriga personer i hushållet. Har säkert massor av burkar och flaskor i kylen som lika gärna kan stå i skafferiet. Vad göra? Leva med det helt enkelt.  Det vore ju ett stort resursslöseri att slänga ut den stora kylen och köpa en mindre – eller hur? Den energibesparingen är nog försumbar jämfört med all energi som går åt för att tillverka ett nytt kylskåp.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: