≡ Menu

Energibovarna ska ut ur kyldiskarna

20150716_134625Hur kommer det sig att så många drycker står i butikernas kyldiskar trots att de lika gärna kan stå i rumstemperatur? Det undrar jag.

En spaning i några butiker visar att havredrycker och sojadrycker framförallt men också många frukt- och bärdrycker med hållbarhet långt fram i december eller till och med över årsskiftet sätts i kyla. Alldeles i onödan. Många kilometer kyldiskar och därmed energi skulle nog  kunna sparas in i landet om varor som klarar rumstemperatur också placeras i rumstemperatur.

Påpekas ska att det här ser lite olika ut i olika butiker. Men jag var i en livsmedelsbutik i dag som till och med hade Jokk med bäst före datum i december och en lingondryck med slutdatum i februari i kyldiskarna + massa annat med jättelång hållbarhet.

Oatlys havredryck står i 90 fall av 100 i kyldisk trots att det går lika bra i rumstemperatur. Det står till och med på deras hemsida. Sådant som man köper och dricker på språng är väl bra att ha kallt, men övrigt? Nej. Vill man ha drycken kall kan kan man väl  kyla ner den hemma.

Fast jag kastar sten i glashus, det ska erkännas. Har ett stort kylskåp som passade utmärkt när tre hungriga pojkar bodde hemma, men nu är vi bara två inte så jättehungriga personer i hushållet. Har säkert massor av burkar och flaskor i kylen som lika gärna kan stå i skafferiet. Vad göra? Leva med det helt enkelt.  Det vore ju ett stort resursslöseri att slänga ut den stora kylen och köpa en mindre – eller hur? Den energibesparingen är nog försumbar jämfört med all energi som går åt för att tillverka ett nytt kylskåp.

Comments on this entry are closed.

 • Thomas K Ohlsson 25 augusti 2015, 13:00

  Men Louise!

  Det är ju för att vi ska tro att havreprodukterna från Oatley är ett bättre alternativ än riktig mjölk!
  Ingen skulle väl köpa dom om dom stod på mjölhyllan…

  Jag tror det kallas marknadsföring!

  /Thomas

  • Louise Konsumentkoll 26 augusti 2015, 6:17

   Thomas: Du har helt rätt. Bland annat så uppfattar vi konsumenter kylda varor som färskare, Därför ser man gärna att produkterna ska stå i kylen.

 • Åsa 25 augusti 2015, 14:48

  Tror just angående detta du kan ha rätt. Men väl köpt en gång kan den lika väl kylas hemma om det exv är frukostdryck eller andra tillfälle. Men tror det är för drycken ska se lika fräsch och inbjudande ut som kyld mjölk.

  Såg nu i varmtid vi har jag kunde läsa kyltemperatur på skåp. Letade inte efter det men blev intresserad och glad. Tänkte då se vad för temp annan kylförvaring hade. Men nix så kundvänliga var inte de.

  I min närmsta butik som jag ser som fräsch och fin har det gjorts om. En del är inte till det bättre i det jag tycker butiken stått emot förut. Så är det tycker många. Men det jag i helgen och faktiskt när andra klagade ville säga till om i kassan i den butik jag vill stå för och stötta var det flugor i kak/brödhyllorna. Inte skoj. Några små glas för att locka dem stod ovanpå. Bra. Men jag ville inte så gärna handla det mitt barn hade lovats. Dealade med mig själv men tänkte jag har lovat . Sa mina dubier men fick svar vi blir nog inte sjuka. Detta är ett barn som är noggrann med sånt annars. Lockelsen var stor. Jag handlade. Sen var det lördagsgodis. Godis var tidigare placerat på helt annat ställe Mycket synligt men lugnt och fin där. Flera vuxna handlade, där var skopor på golvet, smutsigt på golv och kastade påsar. Sa till om detta som de andra vuxna som handlade kände de måste. Vill inte butiken ska chansera då jag ska fortsätta handla där. Men skoporna på golvet hur många av dem har legat där? Vi får ibland höra om allt som kan finnas på lösgodiset men jag vill faktiskt veta vi har en ren skopa när ett litet barn gör sin lördagspåse.

 • Louise Konsumentkoll 26 augusti 2015, 6:19

  Åsa: Fruktflugor är ett gissel för oss alla och just nu måste det vara ursvårt för butikerna att hålla fritt från dem. Vi alla tampas ju med problemen i våra kök. Men i brödhyllan? Kanske var det andra flygfän?

 • Åsa 26 augusti 2015, 7:28

  Ja det är denna tid och röttid. Även om jag haft turen att sluppit dem hemma och där jag var i somras. Kontrollerade inte varifrån de kom. Handlade frukt dagen innan och såg inga flugor där. Bröddel var på helt annat ställe förut, inte nära frukt osv. såg aldrig flugor då. Vid godisstället var det en som undrade om jag sett alla flugor vid löken. Är inte zoolog men vi svänger oss med frukt, bananflugor säger vi också grönsaksflugor?

  Skopor vill jag gärna veta är rena och inte plocka från golvet där alla skosulor varit…

 • Louise Konsumentkoll 26 augusti 2015, 8:02

  Åsa: Flugorna du ser är bananflugor, men kärt barn har många namn.

 • Monica 06 september 2015, 8:38

  Visst är det knepigt med de kylda varorna som inte måste stå kallt. Systembolaget har inga kylar åt sina produkter som man brukar dricka vid en lägre temperatur. Och det går ju bra ändå. En vanesak helt klart!

 • Åsa 07 september 2015, 22:00

  Som stora okylda vatttenflaskor,läsk i butik men innehåll hamnar i glas efter flaskan hamnat i kylen.