Etiska kontroller av europeiska företag

av Louise Konsumentkoll den 04 september 2010

Så bra att livsmedelsbranschen även börjar kontrollera arbetsförhållanden i Sverige och Europa, enligt inslag i dag på Ekot. Har länge funderat varför arbetsmiljön för till exempel fattiga grönsaksarbetare i Spanien eller för textilarbetare i Östeuropa inte så ofta är föremål för etisk revidering eller ståhej i media. Eller är de det? Jag har sällan hört talas om det i alla fall.

 Jag ögnar Swedwatch och Fair Trade Centers webinformation för att se vad organisationerna har sitt fokus.

Swedwatch har ett projekt i Rumänien och ett i Israel. Det är det närmaste de  kommer oss. Fair Trade Center arbetar för bättre villkor i utvecklingsländerna.

Det är lätt att vi europeer sitter still och slår oss för bröstet samtidigt som vi jagar på företag på andra sidan jordklotet för att de på nolltid ska försöka hinna i kapp våra egna arbetslagar. Vi kanske samtidigt ska se till att vi som har haft lång, lång tid av välstånd och kommit långt med arbetsmiljön i  jämförelse, sannerligen inte alltid gör rätt vi heller.

{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Matpolisen september 4, 2010 kl. 16:39

Jag tycker att det låter som en alldeles utmärkt idé att börja hålla ögonen på de livsmedelsarbetare som finns innanför våra gränser. Det behövs.

Svara

Affi september 5, 2010 kl. 9:17

Det gäller absolut att inte kasta sten när man sitter i glashus, det svåra är att balansera ekonomi och krav lika överallt, det borde vara klart att ekonomin för producenter och konsumenter inte blir lika när kraven är olika liksom förutsättningar i övrigt. Svårt men nyttigt att försöka arbeta med på ett aktivt sätt till gagn för miljö och mänsklighet oavsett var man befinner sig på klotet.

Svara

Sylvia Persson september 10, 2010 kl. 7:33

kan man inte försöka få fairtrade kött/chark i Sverige? kött/chark som man vet att bönderna fått skäligt betalt och inte mellanleden tagit det som borde blivit t.ex. djurvälfärd???

Svara

Textilare september 12, 2010 kl. 21:30

En av de stora orsakerna till att man fokuserar på CSR frågor i Asien är för att generellt finns det större behov av förbättringar där i alla fall i textilindustrin. Dvs det finns färre scoop för NGOs och media i Öst Europa än i Asien. Men det finns fantastiska fabriker i Asien och dåliga i Öst. Så det är lättare att hitta en dålig i Asien än en dålig fabrik i Öst, dessutom är lagstiftningen aningen bättre i Öst.

Textil är en föregångsindustri när det gäller CSR så det vore roligt om det blev ringar på vattnet. Till viss del har det väl redan hänt med bärplockarn!

Sedan är väl frågan hur långt vi har kommit, barn knyter inte mattor i Sverige men de får jobba som ”popstjärnor” eller tränas till ”idrottsstjärnor”.

Svara

Louise Konsumentkoll september 13, 2010 kl. 7:07

Textilaren: Javisst, vi har gott om barn som arbetar här också. Skillnaden är att barnen också går i skolan. Och ja, jag har också uppfattningen att flera företag i textil- och klädbranschen jobbar bra med att förbättra arbetsförhållandena i importländerna. Det har skett mycket de senaste tio åren.

Men utan att kunna frågan helt inbillar jag mig att det skulle finnas goda chanser till scoop runt de enorma växthusen i Spanien som försörjer stora delar av övriga Europa med grönsaker.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: