≡ Menu

EU-larm om aspartam

Intressant. Jag gillar Coka-Cola light, som innehåller aspartam. Tycker det är gott och slipper kalorierna. Kan inte påstå att jag dricker den ofta, men då och då på sommaren. Och jag har följt debatten om aspartam, sötningsmedlet i Coke light, under många år. Man har undersökt substansen världen över massor av gånger, och ibland har det kommit något larm om att aspartam är farligt. Men såvitt jag vet har det inte gått att bekräfta. Åtminstone inte några risker med de doser man normalt får i sig. 

Men se, i dag läser jag i nyhetsbrevet ”Foodwire” att EUs livsmedelsmyndighet ska snabbutreda frågan igen. Tydligen finns farhågor om att gravida tar skada, eller snarare fostren antar jag, av sötningsmedlet. Det ska bli jätteintressant att följa vad EFSA kommer fram till. Jag rapporterar, följer frågan med spänning!

Så här skriver Foodwire:

EU slår larm om aspartam
Skrivet av Jonathan Newton   
2011-05-26
Sötningsmedlet aspartam ska nu snabbgranskas på nytt i EU efter att det rests många oroliga frågetecken kring dess inverkan på gravida – och till och mad talats om att produkter med aspartam skulle förses med varningstext.
EU-kommissionen har bett livsmedelsmyndigheten EFSA att göra en ny och fullständig utredning av hur säkert aspartam är redan till juli nästa år. Medlet skulle ses över år 2020, men nu begär man alltså en snabbgranskning, rapporterar Food Navigator.
Detta sedan flera medlemmar i EU-parlamentet tryckt på med frågor om hur medlet påverkar gravida, och EU-parlamentet har till och med krävt varningstexter på produkter som innehåller ämnet. Samtidigt har det kommit oklara besked från EFSA:s egen studie av medlets inverkan både på gravida och som tänkbart cancerframkallande ämne. Den studien pågår just nu och väntas bli klar mot slutet av året.
EFSA har tidigare tonat ner riskerna med aspartam, men kommissionens begäran visar att långt ifrån alla är övertygande om den utsagans riktighet.

31 maj: Här är länk till EFSAs information som kom idag. 

Comments on this entry are closed.