≡ Menu

Euforisk av cellulosa

skogNja, kanske inte euforisk, men jag blir väldigt uppiggad av allt man kan göra av cellulosa. Det kan att ha att göra med att morfar, pappa och brorsan har åkt från pappersbruk till pappersbruk och köpt och sålt papper, jämt.  Så jag har typ levt med cellulosa. Bardomsminnen helt enkelt, och de sätter sig.

I dag läser jag följande i ATL:

  • Forskare vid KTH har hittat en teknik att göra superstarkt papper och tråd av trä. Nanopappret är lika starkt som kevlar som används i skottsäkra västar, och trådarna kan ersätta bomull
  • Proteinet i fiskfoder och hönsfoder skulle kunna ersättas av protein från mikroorganismer som växer på restprodukter från skogen meddelar SP Processcentrum. Påminner mig om korna i Indien som ofta lever på tidningspapper…
  • Franskt och svenskt bolag går samman för att ta tillvara ligninet som finns i alla biomassor och forska fram bästa möjliga jäststammar för att tillverka etanol.
  • Odling av bladvass kan ge inkomster från olönsamma våtmarker, blir biogas och användas till vasstak
  • Kineser undrar varför vi inte exporterar virke till Kina. Virkesförbrukningen ökar kraftigt där.

Det finns många, många fler exempel. Coolt.  Undrar bara hur vår svenska cellulosa kan hävda sig i konkurrensen från snabbväxande träd i varmare länder. Någon?