Expressens hälsoråd inte alltid hälsosamma

av Louise Konsumentkoll den 05 oktober 2015

Hälsa är hett. Expressen har en hälsobilaga med en egen sajt ”Hälsoliv”. Där kan man ibland läsa mycket klokt och ibland sådant som är käpprätt åt skogen. Vilka krav har Expressen på vetenskaplighet, tro? Gäller det att citera så många hälsogurus som möjligt oavsett vad de tycker och tänker eller görs någon urskiljning? Det undrar jag.

I helgen citeras en nyhetssajt ”Mail Online” där näringsfysiologen och kokboksförfattaren Sarah Flower uttalar sig om vad som är nyttigt. Inga märkvärdigheter i sig, hon förespråkar som så många andra i dag ”clean food”, dvs bort med processad mat och tillsatser och ät så naturligt som möjligt. Somt låter klokt men inte allt. Bland annat studsar jag över följande när det gäller råd om salt: ”Om du byter till ett så kallat kristallsalt, utan kemiska tillsatser och jod så får du i dig många fler näringsrika mineraler”.

flingsalt_jod_250grDet är ett synnerligen dumt råd, Expressen. I stället borde det stå: ”Byt för allt i världen INTE till salt utan jod!”

Speciellt i dag då så gott som samtliga livsmedelsindustrier har slutat att använda jodberikat salt. Jod behövs för att bilda ämnesomsättningshormon, jodbrist påverkar sköldkörteln och kan leda till struma. Grav jodbrist kan leda till mentala rubbningar hos barn. Det och struma var vanlig förr i Sverige och därför infördes generell jodberikning av salt i mitten på 1950-talet. I dag ett minne blott. Utvecklingsstörning på grund av brist på jod är fortfarande mycket vanligt i vissa områden i utvecklingsländerna.

Rådet att byta till svindyrt kristallsalt, så kallat Himalayasalt, begriper jag mig inte heller på. Det innehåller precis lika mycket natrium som annat salt och innehållet av ”näringsrika mineraler” är  marginellt och kan väl knappast göra varken till eller från för hälsan.

{ 10 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Anna Bäsén oktober 5, 2015 kl. 21:04

Naturligtvis har du rätt Louise! Man ska välja joderat salt. Jag har tagit upp detta med ansvarig redaktör för Hälsoliv som ser till att ändra i artikeln. Stort tack för att du uppmärksammade mig på detta!

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 5, 2015 kl. 21:44

Anna: Bra Anna. Heja dig! Fast ska jag fortsätta att klaga så stämmer det ju inte heller påståendet i artikeln att ”fullfet mjölk innehåller fler näringsämnen än de lättare alternativen ”, Möjligen i England som Sarah Flower kommer ifrån, men i Sverige är ju mjölk med lägre fetthalt vitaminberikad, just för att kompensera för de näringsämnen som försvinner när man tar bort fettet från mejerivarorna. Inte sant?

Svara

Anna Bäsén oktober 6, 2015 kl. 9:37

Louise: Det är förstås beklagligt om det blir fel. Eftersom jag varken skrivit artikeln eller jobbar med Expressens hälsosajt så drar jag även detta till redaktören Kerstin Thornström som är den som ansvarar för Expressens sajt Hälsoliv.
Anna Bäsén, medicinreporter

Svara

Carina oktober 6, 2015 kl. 10:10

Men, jag ställer mig då frågan vilka tillsatser som finns i de salt som är jodberikade? Och hur påverkar sådan tillsatser isåfall hälsan?

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 6, 2015 kl. 10:24

Carina: Joddet är tillsatt, det måste anges i ingrediensförteckningen, samt något gram klumpförebyggande medel per kilo salt. Det är godkänd livsmedelstillsats som sätts till för att saltet inte ska klumpa ihop sig om det är fuktigt. Eftersom det är kontrollerat och godkänt av EUs livsmedelsmyndighet ska det inte påverka hälsan negativt i den mängd det förekommer.

Svara

Carina oktober 6, 2015 kl. 10:35

Tillsätter man klumpförebyggande medel enbart i salt då? Eller hittar man det även i andra produkter? Tänker cocktail isåfall.

Svara

Madeleine Camenius oktober 6, 2015 kl. 13:11

1 tsk havssalt ger 60-120 mikrogram jod (jod är flyktigt så halten kan inte garanteras), 1 tsk joderat salt 300 mikrogram, SLVs dagsbehov för kvinnor är satt till 150 mikrogram.

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 6, 2015 kl. 10:13

Anna: Förstår. Tack.
Ja, det är olyckligt om man översätter artiklar från andra länder rakt av. Förhållanden och produkter, ingredienser och annat skiljer sig så mycket från land till land. Man vilseleder faktiskt läsarna om man inte ser upp.

Svara

Ninna Prage oktober 6, 2015 kl. 12:01

Ja, det blir inte alltid rätt! Vilket vi insåg i går, efter ditt påpekande, och naturligtvis rättar vi till det som är felaktigt. Det är viktigt att välja salt med tillsatt jod, vilket Livsmedelsverket också rekommenderar. Likaså innehåller inte fet mjölk fler näringsämnen i Sverige, eftersom vi tillsätter näring i de magrare varianterna. Bra att du uppmärksammar oss på detta. Självklart ska det vara rätt och riktigt det vi skriver!

Svara

Charlotte N oktober 9, 2015 kl. 11:23

Syntetiskt jod är inte hälsosamt och det är det som tillsätts i vanligt bordssalt! Naturligt jod finns i havssalt och i alla djur som lever i havet. Och det är det man ska äta.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: