Falsk fläskfilé

av Louise Konsumentkoll den 01 november 2012

Nej, ”falsk fläskfilé”  handlar inte om att sälja fläskkotlett som fläskfilé, apropå nyheten i dag att företagen har polisamälts som sålt fläskfilé som oxfilé + massa färgämnen.

Men att sälja benfri fläskkotlett och kalla den fläskytterfilé tycker jag också är falsk marknadsföring, om än inte lika graverande.

För några år sedan uppmärksammade vi både industrin och livsmedelsverket på att oskicket att döpa om en fläskkotlett utan vidhängande revben till fläskytterfilé. Utan större framgång. Coop har hittills kallat kotletten för dess rätta namn vad jag har kunnat se i butiker och av reklamblad, men i dag hittade jag den här reklamen utanför en butik.

Kan förstå att det ur konkurrenssynpunkt kan vara svårt för Coop att göra rätt när andra gör fel. Men ska jag kapitulera och begripa att nu stundar andra tider, nu döps välkända köttbitar om till nya namn och det är inget att hetsa upp sig för?

Faktum är att total förvirring råder om vad det är man köper och betalar för.

{ 9 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Linda november 2, 2012 kl. 9:24

I min Coop-butik har de alltid kallat den fläskytterfilé. Jag förstår varför, den är ”filéformad” och ibland så mörad (på falsk väg :() att man inte ens kan skära den med kniv.
Överallt står det fläskytterfilé, jag har faktiskt inte sett att det kallas kotlett någonstans. Innan detta begrepp dök upp, så fanns ju inte kotlett i just det formatet, filéform, inte i mitt län iallafall.

Svara

Louise Konsumentkoll november 2, 2012 kl. 19:39

Linda: Kanske olika i olika landsändar… fläskkarré heter ju grishals i Skåne om jag inte har fått det alldles om bakfoten.

Svara

Affi november 2, 2012 kl. 20:13

Även i Småland

Svara

Louise Konsumentkoll november 2, 2012 kl. 22:24

Affi: Antar att du syftar på grishalsen, men heter även den benfria fläskkotletten ”ytterfilé” i de flesta butiker i Småland och har den alltid hetat det?

Svara

Affi november 4, 2012 kl. 16:35

Ja den heter ytterfilé nuförtiden, men det har den inte gjort så länge. Tidigare hette den benfri kotlett eller benfri karré/grishals beroende på hur långt benet var borttaget.

Svara

Pernilla november 4, 2012 kl. 20:08

Vår närmaste Coop har också sålt ”fläskytterfilé” sen produkten påhittades. Det handlar ju om rent bedrägeri, inget annat. Få folk att tro att de köper fläskfilé – eller NÄSTAN fläskfilé vilket mänga säkert tycker låter nästan lika bra. Det är ju bra om vi börjar köpa fler styckdetaljer av grisen, men jag tycker att försäljningsargumenten skall vara ärliga. Filé är en styckdetalj, kotlettrad en annan.

Svara

Louise Konsumentkoll november 4, 2012 kl. 22:30

Pernilla: Håller med. Hade den ändå smakat filéaktigt hade det väl varit en sak, men den smakar ju ren och skär fläskkotlett.

Svara

Johan november 26, 2012 kl. 14:34

Kan inte konsumentföreningen ha en kött/styckningskurs?! Så att man har större chans att förstå vad man köper o till vilken kvalité.

Svara

Louise Konsumentkoll november 26, 2012 kl. 15:08

Johan: Bra idé. Vi får fundera.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: