Falsk honung och matbedrägerier

av Louise Konsumentkoll den 01 juni 2014

BiNästan komiskt sammanträffande. För några dagar sedan var jag moderator vid Kungliga Skogs-och Lantbruksakademiens ( KSLAs) seminarium ”Matfusk, missförstånd och bedrägerier”. Bra talare och bra diskussioner med publiken.

Bland annat så talade Professor Marie-Louise Danielsson Tham om forna tiders matfusk som inte sällan innebar hälsorisker, och Johan Beck- Friis, informationschef på Veterinärförbundet, om skandalen i Österrike på 80-talet när man blandat glykol i det redan ganska usla Österrikiska vinet. Givetvis dryftades också hästköttskandalen bland många andra matskandaler.

Kontentan är att det fuskas enormt med livsmedel inom hela EU, för att inte säga hela världen. Det finns mycket pengar att tjäna, ekonomisk brottslighet och maffiametoder ligger ofta bakom och sällan är det någon som åtalas eller döms.  Varor som ofta fuskas med är bland annat Jungfruolivolja, som inte alls är jungfrulig, honung som blandas ut med andra sockerarter och basmati- och jasminris som blandas ut med sämre rissorter.

Och knappt hade vi avslutat seminariet förrän det kom larm om att  Coops och Eldorado/Axfoods honung just blandats ut med socker. Om det nu är så, testmetoden ifrågasätts tydligen, är det på alla sätt en trist historia. Inte minst för företagen och vi konsumenter som blir totallurade, utan också för att matfusk gör maten dyrare.

Företagen tvingas inte bara att testa varorna när de sluter avtal med leverantörerna, utan också ta massa stickprov under leveranserna. Och givetvis är det vi konsumenter som i slutändan får betala kalaset.

Fy farao. Blir uppgiven inför all kriminalitet. Den kostar oss och samhället sååå mycket pengar.

PS 4 juni: Läs artikel med replik om Eurofins testmetod av honung här.

 

 

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Affi juni 2, 2014 kl. 6:00

Så är det och kommer alltid att vara, så länge vi människor finns kommer det alltid att finnas skitstövlar som inte kan vara ärliga utan vill tjäna på att lura andra…Mycket tråkigt, tyvärr!

Svara

Gunnela juni 2, 2014 kl. 7:57

http://gunnela.nu/2014/05/17/matfusk-lar-vi-fa-leva-med/
Det var också mina slutsatser efter KSLA:s seminarium. I ett fall av EHEC på en pojke i Västerås för något år sedan, visade det sig att köttråvaran kom från 6 slakterier i EU. Hur ska man då kunna spåra smittan till ursprungskällan. Och inte blir det bättre av ökad global handel. Misstron mot kinesiska livsmedel i USA är stor, efter avslöjanden om melanin i mjölkpulver m fl fall. Certfifieringar är ändå en väg att säkerställa årlig oberoende kontroll. Och vad händer när EU öpnnar upp för ökad import från USA, som producerar livsmedel på ett helt annat sätt än EU.

Svara

Fredrik juni 6, 2014 kl. 12:57

Varför köpa honung alls?
”Det är gott”.
Men jag saknar något trovärdigt att säga om att det
faktiskt är nyttigt att äta (om det nu är det)…

Svara

Louise Konsumentkoll juni 7, 2014 kl. 7:01

Fredrik: Faktiskt har honungen bakteriedödande egenskaper och nu är det också kartlagt hur honung dödar bakterier. Väldigt intressant. I övrigt är inte sockerarterna som finns i honung nyttigare än andra sockerarter, som ju inte är speciellt nyttiga…
Kolla denna intervju med forskarna som kartlagt ämnena i honungen och som ser potential i att använda ämnena i honung som alternativ till de antibiotika som finns.
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/forskning-visar-att-f%C3%A4rsk-honung-d%C3%B6dar-sjukdomsbakterier-2240479

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: