Färre gifter i konsumentprodukter – Hurra!

av Louise Konsumentkoll den 26 oktober 2015

kemikalierapportSåå roligt! Förra veckan meddelade de fyra miljöförvaltningarna i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Malmö att de inte hittat några allvarliga gifter i plast som kommer i kontakt med livsmedel. Tvärt emot än vad de räknade med när de påbörjade sin undersökning.  Och i dag berättar Testfakta att de hittat få gifter i vinterskor, något som var vanligt förekommande för bara ett år sedan.

Heja! Det går åt rätt håll.

Miljöförvaltningarna som studerat plastprodukterna skriver : ”Vi lät analysera varor av plast såsom matlådor och stekspadar och ytbehandlade papper/metallvaror såsom bakplåtspapper, ugnsdukar och bakformar. Analyserna påvisade inga detekterbara halter, eller väldigt låga halter, av de utvalda kemikalierna. Dessa stickprov utgör endast en liten del av sortimentet i butikerna och endast ett urval av butiker har besökts. Fler analyser skulle behöva göras för att få en mer komplett bild. Men hittills verkar det glädjande nog som om att denna produktgrupp inte innehåller dessa kemikalier”.

Hoppas nu att dessa två goda nyheter slås upp stort i media och att det inte bara är giftlarmen som får stora rubriker. Företag som fasar ut farliga ämnen ska bannemig ha cred även när de gör något åt problemen, inte bara när det är dags för stora larm. Inte sant? Fast, det ska villigt erkännas. Larmen gör nytta. Utan giftlarmen i media skulle nog utvecklingen inte ha varit lika positiv.

Hur som helst vore det spännande att få veta hur länge köksprodukterna har varit fria från gifterna. De senaste åren har ju både organisationer, bloggare och privatpersoner gått ut och förespråkat att vi, och speciellt barnfamiljer, bör ”plastsanera” hemmen. Plastsanera handlar om att slänga köksredskap, matlådor och annat i plast för att de har antagits innehålla farliga ämnen som kan migrera till maten. Kan nog vara klokt när det gäller väldigt gamla och repiga plastgrejer men verkar onödigt med nyare produkter.

Köper man köksprodukter m m av de stora butikskedjorna i dag, och säkert också av många av de små, så verkar man inte behöva oroa sig. Bra!

PS För tydlighetens skull: Ja, jag vet att det finns annan negativ påverkan av plast än innehåll av giftiga ämnen, men det är inte det detta blogginlägget handlar om!:-)

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: