Fem kronor mer för en T-tröja – det kan vi betala!

av Louise Konsumentkoll den 06 april 2011

Över tusen medlemmar, lärare, elever, designers, forskare, branschfolk, miljö-och konsumentorganisti0ner med flera mötte upp på KfS seminarium/medlemsmöte i måndags, ”Påklädd eller avklädd- ett möte om våra kläder.”  Tack härliga publik och alla som medverkade under dagen!

[simpleviewer gallery_id=”3″ bgcolor=”ffffff” gallery_width =”100%” gallery_height =”600″]

För er som vill få mer kött på benen om det här med kläder,  här är en liten rapport jag skrev samtidigt som jag grävde mig ner i ämnet.

Adam, min kollega, agerade sidekick till mig som moderator och tog emot nästan 60 publikfrågor via sms. Vi hann inte besvara alla, och undan för undan kommer frågor och svar att läggas ut på vår hemsida. Där kommer ni också att hitta alla bilder som visades och filminslag från hela seminariet.

Och så mycket press vi har fått för vår undersökning ”Vad händer sen med våra kläder”! Min man Ulf sa på kvällen när jag kom hem att han var trött på att se mig på TV :-). Här nedanför är några inslag. Och Svenska Dagbladet skrev en intressant artikel i går.

Renée Andersson, miljö och etikchef på Indiska, berättade att skillnaden i pris mellan att tillverka en T-shirt i ekologisk bomull eller konventionell, troligen skulle hamna på fem kronor mer för ekoT-shirten i butikerna. Handlade det om kläder av vävt tyg, som  klänningar och blusar, skulle priset öka med mellan tjugo och femtio kronor.

Visst skulle väl vi konsumenter vara beredda att betala det merpriset? Om butikerna skyltar upp kläderna med ”Betala några kronor extra och bomullsodlarna slipper arbeta med farliga bekämpningsmedel” så torde det bli fart på försäljningen.

Men ofta får man leta sig fram till ekoplaggen i klädbutikerna,  i den mån de finns överhuvud taget.

Butikerna kan göra mycket mer för att öka medvetenheten och försäljningen av plagg som är mer skonsamma för människor och miljö. Eller vad tror du?

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Affi april 7, 2011 kl. 6:20

Visst är det lätt att gå igång när man får en fin respons från publiken och omgivningen. Vilken energikick!

Svara

EvaLotta Rickfors april 7, 2011 kl. 15:40

Hej Louise!
Tack för en spännande eftermiddag. Jag måste säga att jag tyckte du gjorde ett fantastiskt jobb att hålla ihop alla talare och skapade en struktur med dina insatta frågor och kommentarer. Du och Jacke imponerade mest! Även Matilda Wendelboe med hennes otroliga kreationer.
DU hade lite frågor om processen att göra bambutrikå.. jag hann nog inte riktigt svara innan du skulle göra soundcheck. Jag får höra frågan många gånger.. Här är en länk till vad vi skriver om det bambutyg vi använder. http://www.rickforsrickfors.com/shop/18542/art37/5854537-31f73e-Om_bambutyg.pdf
Allt gott!

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: