≡ Menu

Fetma, vitaminer, antioxidanter och cancer

tesco_extra_-_bratislava_-exterier1På World Economic Forum i Davos härförleden pratades det bland annat om fetmaexplosionen som drabbar, inte såväl fattig som rik eftersom förhållandevis få välbeställda människor är feta, men såväl invånarna i fattigt som rikt land.

Som ett brev på posten lanserar den stora livsmedelskedjan Tesco i Storbritannien samtidigt ett projekt för att utbilda en miljon av landets fem miljoner förskolebarn i ”Healthy eating” och ”from farm to fork”, d v s  ”från mule till mat” eller vad man nu säger i Sverige.

När vi ändå är inne på området hälsa skriver SvD i helgen om en gammal sanning som slagits fast i ny studie. Vissa antioxidanter kan förvärra lungcancer och kanske andra cancerformer.

För ganska många år sedan publicerade finska forskare resultatet av en studie på människor, inte råttor som i dagens fall. Hypotesen var att antioxidanter skulle minska risken för cancer. Vad man såg var att rökare som hade tagit A – vitamin utvecklade lungcancer. Studien fick avslutas i förtid, det ansågs inte etiskt att fortsätta.

Därefter har det kommit flera studier som indikerar att kosttillskott ökar risken för lungcancer bland rökare.

Den lukrativa kosttillskottbranchen lär få hicka.

PS 26/2: Här är ännu en artikel om att, denna gång, selen och E-vitamin i höga doser kan sporra prostatacancer.

 

 

 

Comments on this entry are closed.

  • Lotta 04 februari 2014, 9:15

    uttrycket som används i Sverige är ”från jord till bord”