≡ Menu

Fetmaepidemin stoppad i USA

FetmaI New York Times läser jag att invånarna i USA tycks få i sig något färre kalorier (kcl) än tidigare och minskningen kan ses inom alla grupper. Andelen feta personer i USA ökar inte längre och yngre barn är till och med mindre överviktiga än tidigare. Barnen har i genomsnitt minskat sitt kaloriintag med 9 procent.

Övervikt och fetma har varit högt på dagordningen i USA sedan 1990-talet då studier publicerades som satte hela USA i ett chocktillstånd. Bland annat kartan med de mörkblå områdena som visar hur övervikt och fetma (mörkblå) hade brett ut sig från 1991 till 1998 i allt fler delstater.

En mängd olika initiativ har tagits i USA för att hejda fetmaepidemin genom information, kommunikation och olika interventioner som att publicera kaloriinnehåll på restaurangernas menyer, mer hälsosamt utbud av mat i skolorna och kampanjer som ”Drink Up” för att få folk att sluta häva i sig sötade drycker. Det har givit resultat.

Bland annat har konsumtionen av läsk minskat med 25 procent sedan 1990 och nu tycks också folk minska på matportionerna. Det visar att det går att ändra beteenden med hjälp av olika insatser om man håller i och håller ut.

Dags att kampanja i Sverige också. Här har andelen feta i befolkningen ökat från 11 till 14 procent år 2004 – 2013. Hälften av oss är överviktiga eller feta. Siffran stiger.

Comments on this entry are closed.

  • Berit 03 augusti 2015, 4:08

    Det var i sista sekund! men viktigt att vi inte räknar bort oss själva i fetmadiskursen. Fredagsmyset tar kål på oss