≡ Menu

För billig mat?

Turligt nog hittade jag ett gammalt reklamblad från Konsum för tre år sedan, 2011. Jag jämförde priserna på de 40 livsmedel jag fann i det gamla reklambladet med priserna i Coop Extra, Medborgarplatsen, och blev enormt överraskad. Köttbullar, chark, färsk kyckling, potatismos, tvättmedel och många fler produkter var mycket billigare än 1993. Kolla prisjämförelsen och läs mer här och här.

Utdrag Prisjämförelse 1993-2014-1Nu i oktober jämförde jag igen i samma butik. Och även om vissa priser har gått upp på tre år, är  hälften av de livsmedel jag undersökt billigare än 1993, krona för krona. Lite märkligt- inte sant?

OBSERVERA då att jag har jämfört i löpande priser, utan att ta hänsyn till att inflationen är 28 procent och att vår disponibla inkomst har ökat 45 procent jämfört med för 20 år sedan. Lite märkligt- inte sant?

Här har du hela listan.

Var har prispressen slagit till hårdast? Utan att ha riktigt torrt på fötterna säger jag hos bönderna. EU-medlemskapet 1995 öppnade gränserna för konkurrens, lantbruket blev mer sårbart för världsmarknadsprisets svängningar och för konkurrens från företag med helt andra odlingsförutsättningar och uppfödningsmetoder än de svenska. Bara några år innan hade Sverige fattat beslut om världens strängaste djurskyddslag. Till exempel.

Jamen, säger vän av ordning, allt har blivit billigare, inte bara maten. Titta på elektronikbranschen, TV och datorer var väldigt mycket dyrare 1993 än i dag.

Fast det är skillnad hävdar jag. Lantbruksföretagare har ökat mjölkavkastningen per ko och antalet grisar per sugga, men man kan inte flytta åkermarken till låglöneländer för att pressa kostnader. Marken ligger där den ligger. Och en ko tar nio månader för att kalva, en gris nästan fyra månader och ett höstvetefält ungefär ett år från sådd till skörd. Det kan man inte skynda på. Och så har man med levande djur att göra. Inte döda ting. Det skiljer också. Väldigt mycket. Blir orolig när jag ser att djuren blir färre och färre.

Men givetvis finns det förklaringar till att många varor har blivit billigare. EU-inträdet som sagt, momssänkningen 1996 från 21 till 12 procent, rationaliseringar och effektiviseringar i hela livsmedelskedjan, lågpriskedjornas intåg, handelns egna varumärken som pressar priser och att vi betalar delar av matkostnaderna via skatten genom EU-avgiften. Visst går tillbaka till lantbruket i form av olika stöd. Och vissa av produkter är så kallade lågmarginalprodukter, t ex charkprodukter, yoghurt och creme fraiche. Där är vi konsumenter jättepetiga och byter butik om priset drar iväg. Men ändå.

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela 17 november 2014, 10:16

  Bra Louise
  Mat är inte vilken produkt som helst. I riksdagen har vi beslutat om det sk generationsmålet d v s vi ska verka för ett hållbart samhälle så att våra barn får en hållbarare värld. Men det får inte innebära att vi flyttar negativ påverkan på miljön och hälsan utanför landets gränser. Vi konsumerar stor mängd importerad ofta billig mat producerad på ett helt annat sätt i Sverige. Det innebär att vi flyttar klimat- och miljöpåverkan utanför landets gränser. Vi medverkar generellt till djurskyddsproblem samt högre antibiotikaförbrukning än om vi exempelvis väljer svenskt kött. Men nu gäller det att svenska bönder behåller sitt goda djurskydd så att vi får behålla den goda djurhälsan med friska djur och låg antibiotikaförbrukning. Det svenska sättet är dyrare så därför måste bönderna få betalt. Det är kanske mellanleden, livsmedelsindustrin, som är dåliga på att ta betalt och ineffektiva.

 • Gunilla Arneström 18 november 2014, 0:13

  Tack för listan ,intressant läsning. Jag är inte förvånad tycker att nästan på alla livsmedel är för billig oavsett eko eller inte. Det är därför vi slänger så mycket ,det stora matsvinnet eller vi konsumenter ratar för att de produkten inte passar oss eller håller måttet. Respekten för maten/livsmedlet och de som producerat finns inte.

 • Jerry Gabrielsson 19 december 2014, 9:50

  Hej,
  Prisjämförelsen är generellt Ok för denna analys, MEN…..
  Det är mycket intressantare att jämföra personer, platser för och nu
  1. Enskild person man och kvinna i Stockholm, Luleå, Sundsvall, Göteborg, Växjö och Malmö
  2. Familj med 2 barn och 4 barn i ovan respektive ort
  Genom denna jämförelse så ser man hur produktinköpen har förändrats över tiden, från endast mat till att inkludera all möjlig röra
  mvh/Jerry