≡ Menu

Förbjud onödig användning av antibiotika

dn-om-antibiotika-1Heja Dagens Nyheter och Karin Bojs som tagit upp riskerna med onödig antibiotikaanvändning.

Bakterier är finurliga, känner de sig hotade så ändrar de på sig och vips så biter inte antibiotikan längre. Tänk en lunginflammation eller  operation i dag utan antibiotika. Då inser man hur viktigt läkemedlet är.  Det ska användas bara när det verkligen behövs. Så sker inte i dag.

I dagens DN diskuteras den enorma användningen av antibotika i djuruppfödningen världen över. Djuren får antibiotika i förebyggande syfte, direkt i fodret, så att de inte ska bli sjuka. Låter bra, men är förödande.

I Sverige förbjöds antibiotika i förebyggande syfte till djur 1986. Vi var ett stort gäng – veterinärer, svensk foderindustri, politiker, konsumentorganisationer, LRF, läkare, forskare m fl-  som arbetade tillsammans för att påverka övriga EU för ett förbud även där. Och se, det gick! Det blev verklighet för några år sedan.

Vi som arbetade med frågan träffas ibland och är fortfarande förvånade över att vi lyckades driva frågan till ett förbud. Motståndet var hårt, inte minst från läkemedelsindustrin.

Framgången handlade om att  vi formade en koalition tvärs över yrkes – och intressegränserna. Var och en påverkade där vi kunde. Själv var jag i Bryssel flera gånger, bland annat pratade jag för Beuc, konsumentorganisationernas gemensamma lobbyorganisation i EU. Frågan gjordes till deras och duktiga människor i Beuc  påverkade i sin tur EU parlamentariker och kommissionen.

Vilket spännande arbete och vilka spännande år!

Nu gäller det att få till ett förbud mot antibiotika i förebyggande syfte i resten av världen. Det är inte lika enkelt. Men det måste också gå.  Lika viktigt är att se till att inte receptfri antibiotika byts ut mot antibiotika på recept från mindre nogräknade veterinärer. Den risken är stor. Såväl i EU som resten av världen.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 01 juni 2009, 19:52

  Jag tycker det borde vara en självklarhet att inte använda antibiotika i onödan, det skall egentligen inte behöva förbjudas!!

  • louisekonsumentkoll 02 juni 2009, 15:37

   Jag håller med dig, men jag menar ”world wide”, och det är inte så lätt.
   Tyckte förslaget här om dagen när det gäller överutskrivning till människor inte var så dumt, att ser man att vissa läkare slarvar och skriver ut mycket så ska de få mindre betalt. Radikalt, men frågan är jätteviktig och därför behövs radikala grepp, både i Sverige och övriga världen!

 • Sophia 15 juni 2010, 7:38

  Hej!
  Frågan känns aldrig så aktuell som när man själv är sjuk: ligger hemma med öroninflamation och är oerhört tacksam för antibiotikan jag fått mot det nu. Det är verkligen en bisarr tanke att man i många delar av världen pytsar ut antibiotikan i mängder i djurfodret, medan man inom sjukvården är försiktig med att använda det. Det måste förbjudas i djurfoder i hela världen!

  Va kul att höra att det var ni som jobbade igenom förbudet i EU! Fantastiskt gjort! Jobbar ni nåt mot resten av världen också? Hur?

 • Louise Konsumentkoll 21 juni 2010, 11:13

  Ja, det sker ganska många olika kontakter kring antibiotika i djurfoder, inte minst i USA där det fortfarande används i stora mängder. CI, Consumer International har engagerat sig i frågan. STRAMA som är nätverket mot antiboitikaresistens agerar också. Men det går trögt, och det behövs ännu mer tryck från konsumenthåll.
  Idag har jag skrivit ett inlägg som berör frågan.