Förbjudna miljögifter i popcornförpackningar

av Louise Konsumentkoll den 17 januari 2016

PopcornLäser en intressant artikel i GP. Den handlar om att Testfakta och forskare vid Stockholms Universitet har hittat mycket, mycket låga halter  av förbjudna giftiga eller hormonstörande ämnen i förpackningar med micropopcorn och pommes-frites. Förpackningar som värms upp av innehållet och där ämnen har lätt att migrera till livsmedlen som vi äter.

Forskarna tror att ämnena kan komma från återvunnet papper.

Det tycker jag är uppseendeväckande i så fall. Det måste väl vara allmänt känt hos pappers- och livsmedelsindustrin att återvunnet papper aldrig ska användas till livsmedelsförpackningar eftersom det är svårt att kontrollera vad ursprungspappret innehåller för ämnen och kunskapen är låg.

Vet inte hur många miljoner ton livsmedelsförpackningar som görs av papper världen över, men många ton är det. Därför är det bra att Innventia sedan 2014 håller på att forska fram bra barriärer mellan pappret och livsmedlet så att vi i framtiden kan få livsmedelsförpackningar av återvunnen papper.

Hur som helst är jag glad för att Coops popcornsförpackning kom ut bäst i testet, även om samtliga produkter i testet hade så låga halter att det inte är någon fara för hälsan.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: