≡ Menu

Förbjudna miljögifter i popcornförpackningar

PopcornLäser en intressant artikel i GP. Den handlar om att Testfakta och forskare vid Stockholms Universitet har hittat mycket, mycket låga halter  av förbjudna giftiga eller hormonstörande ämnen i förpackningar med micropopcorn och pommes-frites. Förpackningar som värms upp av innehållet och där ämnen har lätt att migrera till livsmedlen som vi äter.

Forskarna tror att ämnena kan komma från återvunnet papper.

Det tycker jag är uppseendeväckande i så fall. Det måste väl vara allmänt känt hos pappers- och livsmedelsindustrin att återvunnet papper aldrig ska användas till livsmedelsförpackningar eftersom det är svårt att kontrollera vad ursprungspappret innehåller för ämnen och kunskapen är låg.

Vet inte hur många miljoner ton livsmedelsförpackningar som görs av papper världen över, men många ton är det. Därför är det bra att Innventia sedan 2014 håller på att forska fram bra barriärer mellan pappret och livsmedlet så att vi i framtiden kan få livsmedelsförpackningar av återvunnen papper.

Hur som helst är jag glad för att Coops popcornsförpackning kom ut bäst i testet, även om samtliga produkter i testet hade så låga halter att det inte är någon fara för hälsan.

Comments on this entry are closed.

 • Emma 22 januari 2016, 16:59

  ”Livsmedelsverket rekommenderar därför att man inte använder återvunnet papper i direkt kontakt med vattenhaltiga och feta livsmedel, speciellt inte i högre temperatur som t.ex. i mikrovågsugn.”

  Det här är absolut inte samma sak som att man inte får använda returfiber i förpackningar till ALLA typer av livsmedel!

 • Louise Konsumentkoll 22 januari 2016, 17:11

  Emma. Jag slarvade, det ska stå ”att returfiber som kommer i kontakt med livsmedel aldrig ska användas” i stället för att returfiber aldrig ska användas till livsmedelsförpackningar.
  Om det är ordentliga barriärer mellan livsmedlet och själva förpackningen är det okej. Är det det du menar? I så fall ändrar jag.
  Ge gärna exempel på livsmedelsförpackningar av returfiber. Flingor med innerpåse?