≡ Menu

Försäljningen av ekomjölk rasar- jag vet varför!

TOPPBI~2Efter att försäljningenav ekologisk mjölk  har ökat under en följd av år, rasade den med 11 procent det senaste året rapporterar Ekot. Varför, frågar sig många, inte minst Christer Åberg, vd för Arla. Tror jag vet varför. Mjölkförpackningarna med ekomjölk har inte skruvförslutning. Av miljöskäl.

Jag har ondgjort mig ordentligt över ”takåsförpackningarna” med yoghurt. Minst 8 – 10 procent blir kvar i förpackningen såvida man inte med stort besvär knölar till den och klämmer ut det sista. Därför slängs tusentals ton yoghurt varje år. Mjölken däremot rinner lätt ur förpackningen och då är skruvkorken inte dum. Ulf, min man som för det mesta handlar maten, köper lite mer sällan ekomjölk nu än tidigare. Frågade honom varför. Bättre med skruvkork tycker han. Mjölken håller nog längre.

Stämmer inte, men den känns fräschare med kork på något sätt. Inbillning, men ändå. Tror vi är många som tycker så.

Sedan har skruvförpackningen en fördel till. Man kan lägga den ner utan att mjölken rinner ut. Tänk folk med små kylskåp. Det är ju bra att kunna stapla förpackningarna på varandra, liggandes.

Men skruvkorken är ingen miljöhit. 22 procent plast i den förpackningen jämfört med 13 procent plast utan kork. Kan tyckas lite, men det handlar om 11.5 ton extra plast om jag har fått rätt på alla nollor!

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Sofia Eklund 06 maj 2013, 12:23

  Spännande att läsa! Jag tänker lite annorlunda:

  Jag skyr alla förpackningar med skruvkork, på mjölk känns det onödigt krångligt (och plastigt), och på fil och yoghurt helt enkelt dumt (precis som du skriver). Däremot köper jag mindre ekologisk mjölk än för några år sen, istället väljer jag ofta produkter från något av de lokala mejerierna där jag kan få veta mer om produkten och därmed vara nöjd och glad trots att den saknar eko-märkning. Förut kunde jag välja på arla och arlas ekologiska, nu är utbudet mångdubbelt större, åtminstone där jag bor.

  • Louise Konsumentkoll 06 maj 2013, 13:28

   Sofia: Ja, så kan man förstås tänka. Trodde dock att även de små mejerierna oftast har ekomjölk.

 • Affi 07 maj 2013, 7:28

  Ja så tänker inte jag som har atroshänder, de där skruvkorkarna är inte kul för krumma fingrar. Om de hade varit lite högre hade det underlättat. Jag handlar EKO-mjölk för att jag vill ha det oavsett förpackning, men föredrar förståssens en mer mijlövänlig dito om jag kan välja.
  Det är många här nere som har blivit förvånade över att en hel del av Arlas produkter inte är svenska. Helt klart är att den vanlige komsumenten utan bonna-bakgrund har inte koll på att Arla numer har sin bopålar i Danmark…….

 • Affi 10 maj 2013, 9:45

  Cokes korkar är lättare för att det inte finns en papperskant som motar samtidigt som korken sitter på sniske….Krumma händer får inte plats…..

 • Pernilla 12 maj 2013, 19:54

  Bakåtsträvare som jag är tycker jag fortfarande att tegelstensförpackningen jag växte upp med (Arla alltså) slår alla de nuvarande förpackningarna med hästlängder. Ingen onödig luft i lastbilarna, lätt att packa i matkassen (många pappkassar har botten som är perfekt anpassade i bredd!) och lätt att stuva oöppnade paket i kylen på vilken ledd som helst.

  Skruvkorken är ju bra för öppnade föpackningar som kan tas med eller läggas ner utan spill. Men fördelarna slutar där tycker jag. ”Takåsen” ger mycket luft i lastbilarna (= fler lastbilar!), och korkarna sitter så hårt att man får vara glad om man lyckas öppna utan att be en person med starka nypor om hjälp. Svår att platts till i soporna är den också. (Ja, jag vet att det har funnits filmer, även i denna spalt, om hur man gör. Men det är f*n så mycket krångligare än förr! Och bara det faktum att man behöver en undervisningsfilm säger en del om användbarheten…)

  Förpackningarna utan skruvkork (inte bara ekologisk mjölk utan även 1,5-liters) må vara med miljövänliga, men de är också hopplösa att öppna. Trycka bak flikarna är inga problem. Men att sen lyckas skjuta fram mitten så att det blir ett hål, det funkar oftast inte utan att ta till en kniv eller fingret (och hur bra är det senare ur hygienperspektiv?). Tummen ner för mig!

  Vad gäller ekologiskt så köper jag faktiskt den konventionella (o-ekologiska) mjölken. Mest av gammal vana, för det var den som hade kvar tegelstensförpackningen längst. Men sen är jag innerligt trött på alla varor som heter ”Coop” som bara syftar till att konkurrera ut riktiga varumärken. Och jag tänker inte köpa Coop-mjölk – så är det bara! Och jag tror att det bara finns ekologisk mjölk från Coop numer i min nyligen omflyttade men lika trista butik.

 • Louise Konsumentkoll 12 maj 2013, 20:33

  Pernilla: Håller med dig helt.Tegelstensförpackningarna är bäst ur alla synvinklar. Här är min söte son som lär sin mor hur man gör för att pressa ihop takåsförpackningarna.
  http://louisekonsumentkoll.se/tips-pa-hur-man-tommer-korkade-forpackningar/

  När det gäller livsmedelskedjornas egna varumärken är det en snårig fråga tycker jag. Bra eller dåligt för oss konsumenter? Inte helt enkelt att svara på, men blir det för ensidigt i butikerna är det absolut dåligt.
  Jag köper Coops mjölk, gillar att det kommer från ett litet mejeri, Grådö, som annars troligen skulle lagts ner. Bönderna i området får något bättre betalt och vi konsumenter något billigare mjölk. Kan inte vara helt fel – eller vad säger du? Men valfrihet i butikerna är viktig, även när det gäller helt utbytbara varor som mjölk.

 • plastic 12 augusti 2013, 22:17

  Yay! Lite gammalt men jag vill komma med ytterligare en variant. Köper utan idiotiskt skruvlock när det går, för de är så jobbiga att kränga bort när man vill sortera plast och papp för sig. Eller hur gör ni andra? Inte vill man kasta massa plast i onödan eller?

  • Louise Konsumentkoll 13 augusti 2013, 7:52

   Plastic: Kartonger typ Yoggi som både består av papper och plast behöver man inte ta itu och separera. Kartongerna rivs sönder i fabrikerna och plasten flyter upp till ytan och separeras ut. Korkarna på yoggiförpackningen och de andra så kallad takåsförpackningarna ska man slänga tillsammans med annan plast. Om jag förstår rätt behöver man i alla fall inte skilja på mjuk plast och hård plast längre. Åtminstone inte i Stockholm. Alltid något.

 • Linda 19 augusti 2013, 10:20

  Trots att jag har problem med många förpackningar pga bristande styrka i händer och fingrar, så köps det endast mjölk med skruvkork numera. Den håller dubbelt så länge i kylskåpet pga att den inte tar åt sig smak och lukt av andra matvaror. Jag avskyr mjölk som smakar illa och har ett väldigt bra lukt-och smaksinne.
  I andra hand väljer jag mjölk från en närproducerande kossa, skulle aldrig köpa Coops el ICAs egen mjölk, men snart finns bara affärernas egna varumärken kvar, allting annat plockas bort, trots att man ber personalen ta hem specifika märken. De struntar alltså i vad KUNDEN vill kunna köpa. Då förlorar man mina pengar…

  • Louise Konsumentkoll 20 augusti 2013, 9:57

   Linda: Jag kan hålla med dig om att förpacknignen med skruvkorken har vissa fördelar, men att den skulle skydda bättre mot dålig lukt har jag inte erfarenhet av.
   För övrigt är faktiskt Coops egen mjölk från lilla Grådö mejeri i Dalarna som Coop har köpt 🙂

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: