Försäljningen av ekomjölk rasar- jag vet varför!

av Louise Konsumentkoll den 06 maj 2013

TOPPBI~2Efter att försäljningenav ekologisk mjölk  har ökat under en följd av år, rasade den med 11 procent det senaste året rapporterar Ekot. Varför, frågar sig många, inte minst Christer Åberg, vd för Arla. Tror jag vet varför. Mjölkförpackningarna med ekomjölk har inte skruvförslutning. Av miljöskäl.

Jag har ondgjort mig ordentligt över ”takåsförpackningarna” med yoghurt. Minst 8 – 10 procent blir kvar i förpackningen såvida man inte med stort besvär knölar till den och klämmer ut det sista. Därför slängs tusentals ton yoghurt varje år. Mjölken däremot rinner lätt ur förpackningen och då är skruvkorken inte dum. Ulf, min man som för det mesta handlar maten, köper lite mer sällan ekomjölk nu än tidigare. Frågade honom varför. Bättre med skruvkork tycker han. Mjölken håller nog längre.

Stämmer inte, men den känns fräschare med kork på något sätt. Inbillning, men ändå. Tror vi är många som tycker så.

Sedan har skruvförpackningen en fördel till. Man kan lägga den ner utan att mjölken rinner ut. Tänk folk med små kylskåp. Det är ju bra att kunna stapla förpackningarna på varandra, liggandes.

Men skruvkorken är ingen miljöhit. 22 procent plast i den förpackningen jämfört med 13 procent plast utan kork. Kan tyckas lite, men det handlar om 11.5 ton extra plast om jag har fått rätt på alla nollor!

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: