≡ Menu

Forskarlarm:GMO foder kan orsaka missfall hos kor

Genmodifierad lusern (alfalfa) kan orsaka missfall hos kor skriver nyhetsbrevet ATL. Mycket intressant och oroväckande. Om jag inte minns fel från mina lantbruksstudier innehåller klöver och men även lusern växtöstrogener. När jag arbetade på en estancia i Argentina” för år och dag sedan” fick några kor tidiga missfall och/eller blev i bland inte dräktiga. Hypotesen var då att vid viss väderlek och vid speciellt frodiga beten utvecklades för mycket fytoöstrogener som påverkade fruktsamheten. Kan detta också vara fallet med GMO lucernen? Att den nyupptäckta organismen har hormonstörande effekt? Det återstår att se. Jag ska följa frågan med stor uppmärksamhet.

Så här skriver ATL i dag:

”Enligt forskarrapporter har en helt okänd organism hittats i gmo-alfalfa som orsakar missfall hos boskap. Nu höjer forskare ett varningens finger.

Det var i januari som kemikaliejätten Monsanto fick tillstånd av amerikanska jordbruksdepartementet att släppa ut en genmodifierad alfalfa på marknaden. Nu har laboratorietester visat att närvaron av organismen i flera olika typer av boskapsdjur orsakat missfall och infertilitet, uppger Foodmonitor.se.

Enligt preliminära resultat går missfallen att reproducera även i kliniska tester i laboratorier, enligt Don M. Huber, professor, Purdue Universitet, i ett öppet brev till den amerikanske jordbruksministern Tom Vilsack.

Alfalfan det gäller heter Roundup Ready Alfalfa.

Foodmonitor skriver vidare att forskarna upptäckte organismen när man undersökte gmo-alfalfan i ett elektronmikroskop med 36 000 gångers förstoring. Den nya organismen kan enligt forskarna orsaka sjukdomar i både växter och djur, vilket är en mycket ovanlig egenskap.

Don M. Huber skriver till jordbruksministern att det måste undersökas vidare för att undvika en kollaps av jordbruket.”

Comments on this entry are closed.

  • Affi 02 mars 2011, 10:01

    Detta ska bli spännande att följa, det är ju så att allt negativt med nya saker kommer när det nya börjar bli vanligt.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: