≡ Menu

Del 2. Rött kött- tror livsmedelsbranschen att vi är dumma?

Vi konsumenter gillar knallrött kött konstaterar livsmedelskedjorna. Jaha. Gör vi det? Även om vi fick reda på att det är segare och har kortare hållbarhet än ett lite mörkrödare? Mer om det i gårdagens GP.

Nej, i valet mellan konstgjort rött segt kött och ett lite mörkrödare, mörare kött så väljer vi det senare. Förstås. Dummare än så är vi inte. Fast det tror tydligen livsmedelsbranschen. Därför har de serverat oss rött kött i åratal.

Jag skrev igår om hur syrgas tillsätts i köttförpackningar för att hålla köttet rött, men det gör kvalitén sämre.

Vad som fattas oss är information. Det begrep norrmännen när de bytte förpackningsgas till en bättre än den vi har i Sverige. Alla livsmedelskedjor gjorde det samtidigt, och så informerade de ordentligt norrmännen om att köttet skulle bli rödbrunt men mörare och mer hållbart. Inga negativa reaktioner hördes. Inga köpbojkotter skönjdes. Folk handlade på, som förr.

Det finns en ganska ny förpackningsmetod som kallas ”skinpack”. Den gör att man även kan packa skivat kött i vacum. Både ICA, Coop och Scan med fler erbjuder sådant packat kött för sina finare köttsortiment. Men det har inte blivit någon hit. Vi konsumenter är skeptiska. Vad beror det på tro?

Jo, givetvis på att vi inte har fått tillräcklig information om att skinpackat kött är utmärkt mört och gott och dessutom med lång hållbarhet, vilket gör att det håller länge i både butik och kylskåp hemma. Vilket också kan minska matsvinnet.

Bra vore förstås om vi kunde köpa mörat nystyckat kött eller nymald köttfärs direkt från disk. Men det är inte allom givet, och kommer nog inte att så bli på ett tag heller. Alla butiker har inte förutsättningar för att stycka och mala i dag. Det kan man kanske sörja. Fast jag är inte bombsäker på att det köttet alltid är godast heller – eller?

Comments on this entry are closed.

 • Joakim Färdig 21 oktober 2010, 17:27

  Hej!

  Vad jag kan förstå av forskarrapporten gäller resultat att köttet blir mindre mört av syrgas ENDAST tunna skivor av helt kött men inte för hela bitar, för där tränger inte syrgasen in tillräckligt. Detta tycker jag just nu inte framgår i debatten utan kött som kött liksom vilket jag kan tycka är lite oseriöst.

  Annats håller jag i sak med om att det inte spelar så stor roll vad det är för färg på köttet bara det smakar gott och är mört.

  Mörheten/godheten har inget att göra med om det köps över disk eller om det är färdigförpackat. Vad jag kan komma ihåg har mörheten/godheten istället med en lång rad olika faktorer att göra som bl.a. köttdjur, slaktprocess, avdödning, insprängt fett, mörmetod och inte minst hur köttet tillagas.

  Ha De Gött / Joakim

  • Louise Konsumentkoll 21 oktober 2010, 19:33

   Joakim: Jag tycker i alla fall att jag har skrivit ”skivat kött”, överallt, för det är ju nästan bara skivor av t ex entrocote, kotletter, lövbiff etc som packas i skyddande atmosfär. Hela köttbitar, stekar etc, brukar väl mest vara vakumförpackade- eller har jag fel där? Skivat kött är svårt att vakumförpacka antar jag, det är väl därför metoden med skinpack lämpar sig bättre, där man ”gjuter” plast över bitarna, så att man får det rejält syrefritt.

   • Joakim Färdig 22 oktober 2010, 14:47

    Och då faller det sig naturligt att ställa sig frågan var gränsen går mellan tunna skivor och hela bitar? Vid 5 mm? Vid 8 mm? Eller kanske vid 15 mm? Om det är redan vid 5 mm så gäller ju inte detta för de flesta av entrecoter, och kotletter. Vet du var gränsen går?

    Trevlig helg!

    • Svampodlaren 11 januari 2011, 22:57

     Mörkt kött OM det beror på att det oxiderats: JA
     NEj om det beror på att det kommer från ett gammalt eller stressat djur

 • Tomas M 21 oktober 2010, 21:57

  Har köpt skinpack-kött ett par gånger, bra köttkvalitet och väldigt gott. Mörheten är viktigare än färgen. Bra att du Louise och KfS driver denna fråga!!

 • Affi 22 oktober 2010, 9:13

  Det handlar nog mest om, information, kundvägledning och marknadsföring ut till konsumenten och det rukar proffsen kunna om de vill!
  Pratade med en producent om problemet och hon blev stum när hon hörde att hennes ekologiska griskött blir sämre av förpackningsmetoden. Det verkar heltokigt att jag ska jobba stehårt för en toppenprodukt när nästa led försämrar den var hennes kommentar.

 • Minna 26 oktober 2010, 13:58

  Information är nyckeln. Vet man inte varför man ska köpa en ny produkt så håller man sig till det som man alltid har köpt och är van vid. Det är konstigt att man lägger massa pengar på att jobba fram en ny metod och sedan inte lansera vad den är bra för? Var brister det? Vem informerar/informerar inte vem?