≡ Menu

Fula frukter sprider sig över världen

Fula frukter, Ärrade ansikten, The Imperfect, Knasiga grönsaker, Wunderlinge, Misfits, Les Gueules Cassées… Kärt barn har många namn och de börjar sprida sig över världen. Frukterna och grönsakerna som som antingen är för stora eller för små, för oregelbundna eller har fel färg och som har ratats av butiker och konsumenter, trots prima kvalitet och smak.

GuelusTidningen Le Monde skriver att organisationen ”Les Gueules Cassées” som säljer frukt och grönsaker med ”ärrade ansikten” och som har blivit en sådan succé i Frankrike, nu lanserar en sajt på engelska under namnet ”Too good to waste”. Sedan en tid handlar det inte enbart om ”fula”frukter och grönsaker som distribueras till butikerna.  Nu inbjuder organisationen livsmedelsföretagen att sälja allt från brieostar som har blivit lite tillknycklade i tillverkningen till yoghurt vars förpackning har fått sig en törn, allt till ett väsentligt lägre butikspris. Heja säger jag.

Planerna är att lansera initiativet i USA och Tyskland inom några månader berättar Claude Chabanne, som stiftade ”Les Gueules Cassées” för bara 18 månader sedan.

Initialt kommer 300 butiker att engageras i USA inom några månader och 30 i Tyskland.Bland annat har en ekologisk producentgrupp som distribuerar varor till 500 butiker anslutit sig till initiativet så det finns stora möjligheter till expansion säger en entusiastiskt Mr Chabanne till Le Monde.

Konsumenterna är superintresserade eftersom det ger ”ger tillgång till billigare mat och samtidigt ser de till att det slösa mindre”. Leverantörerna tjänar på det på många sätt, bland annat ger det god PR för företagen. Claude Chabanne hoppas att stora detaljhandelskedjor som Walmart i USA så småningom ska ansluta sig.

Tjugoen andra länder är intresserade av konceptet. Bland annat har de skandinaviska länderna, Japan, Italien, Belgien, Sydafrika, Indien och Brasilien har hört av sig säger Monsieur Chabanne. Inom några veckor kommer Les Gueules Cassées att presenteras vid FAO, FN: s organ för jordbruk och livsmedel. Heja!