≡ Menu

Funkar komposterbara kaffekapslar i biogasanläggningar?


nespresso-kompatibla-kapslar-gruppbild-792x320Tänk så glad jag blev när jag läste att Löfbergs tagit fram komposterbara kaffekapslar,gjorda av fiber av sockerrör
Efterlängtade av mig. Men sedan blev jag fundersam.

Att slänga kapslarna i varmkomposten i trädgården lär inte fungera, det blir inte tillräckligt varmt. Och anläggningar för industriell kompostering i stor skala har vi ju knappast i Sverige längre, till skillnad från övriga Europa och USA. Vi låter ju vårt matavfall gå till biogasanläggningar.

Hur fungerar kapslarna i rötkammarna i biogasanläggningarna? Sorteras de möjligen ut i tidigt skede tillsammans med allt annat skräp som har hamnat i påsarna? Eller går de in i rötkammaren och ut som biogödsel på åkrarna och förmultnar där?

Jag ringer några samtal.

Svaret från en expert på Scandinavian Biogas är att han inte vet om kapslarna fungerar i biogasanläggningar, han låter lite tveksam men vill gärna testa. Löfbergs vet inte heller. Kapslarna är testade enligt alla konstens regler och fungerar enligt en speciell standard för varmkompostering i stora anläggningar och lämnar till exempel inga mikroplaster efter sig. Hur bra som helst. Men om de fungerar i våra svenska biogasanläggningar dit matavfallet går vet inte Löfbergs. Blir förvånad.

Nu kommer Löfbergs att testa kapslarna i ett speciellt biogaslaboratorium. Svar kommer i maj.

Bra är att Löfbergs kapslar är tillverkade helt av förnybar råvara och inte av aluminium vilket ger betydligt mindre klimatpåverkan, att kaffet är miljöcertifierat och att förpackningen är FSC-märkt.  Jag håller tummarna för att testet går bra.

För övrigt har Hamburg i dagarna förbjudit stadens offentlig förvaltning att köpa in vanliga kaffekapslar. De förstör miljön, de är svåra att återvinna eftersom de består av både aluminium och plast menar man. Där kan säkert Löfbergs kapslar vara ett alternativ liksom i andra länder där kompostering är vanligt.

Sedan kan man förstås ifrågasätta hela utvecklingen med kaffekapselmaskiner. Inte sant? Att ha så himla mycket förpackning till några få gram kaffe. Men gott är det.

Comments on this entry are closed.

  • Clara 27 maj 2018, 21:57

    Vet du vad resultatet blev av Löfbergs test? Jag försöker googla men hittar ingenting.

    • Adam 20 augusti 2019, 11:31

      Tack för din kommentar. Den här sidan uppdateras tyvärr inte längre och därför har vi inte resurser att besvara nya kommentarer. Med Vänliga Hälsningar, Konsumentföreningen Stockholm