≡ Menu

Fusk med fisk

Griskött-i-fisk1Upptill en fjärdedel av fisk som kontrollerades i butiker, restauranger och storkök i Europa var inte den den utgav sig för. Ett storskaligt fusk menar många enligt artikel av BBC som publicerades i går.

Det är ingen fara för matsäkerheten sägs det, men att byta ut en dyrare fisk mot en billigare är bedrägeri. Konsumenten får inte det den betalar för i butiken eller på restaurangen.  Visst blir man trött. Nu ropas det på fler och bättre kontroller, utökad lagstiftning kring spårbarhet och rejälare märkning. Allt kostar pengar som slutligen kommer att belasta din och min hushållsbudget. Det är en läskig utveckling med flera dimensioner.

Till exempel att fisken på min tallrik kan vara något obestämbart som har tillbragt sitt liv i en av de många floder med genomusel vattenkvalitét som jag har färdats på i fjärran länder. Eller att den är fiskad illegalt, kanske från bestånd som håller på att fiskas ut.

Handel måste bygga på tilltro mellan parterna. Att avtal hålls och att man får det man betalar för. Rubbas tilltron skadas ett av de viktigaste  fundamenten vårt samhälle vilar på.

Läs mer : http://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-matlarm-fusk-i-fiskprodukter och http://www.svd.se/nyheter/inrikes/battre-metoder-ska-stoppa-fusk_8047582.svd

Comments on this entry are closed.

  • Affi 03 april 2013, 9:36

    Precis Louise, så här måste det vara men det finns alltid fuskare som vi måste hålla ögonen på och det gör du jättebra! Louise skriver: Handel måste bygga på tilltro mellan parterna. Att avtal hålls och att man får det man betalar för. Rubbas tilltron skadas ett av de viktigaste fundamenten vårt samhälle vilar på.