Fy skäms Konsum Göta- slänger all överbliven mat

av Louise Konsumentkoll den 26 december 2010

Ibland undrar man om man hör rätt. Smålandsposten och lokal TV har intervjuat Konsumentföreningen Göta med 47 butiker i området om vad de gör med livsmedel som riskerar att passera bäst före datum. Vi slänger köttet två dagar innan datumet går ut, det är vår policy och rutin meddelar både en butikschef och Götas informationschef. Att i stället sätta ner priset för att få varan såld? Nej, hade man inte tänkt sig menar  Göta.

Suck… att man ska  behöva höra detta efter den mycket intensiva debatt som följt när vi för snart två år sedan satte  ljus på det enorma matsvinnet i hemmen, butikerna och livsmedelsindustrin. Och det av en konsumentkooperativ förening som har som syfte att bland annat verka för hållbar konsumtion och produktion. Suck och åter suck…

Götas inställningen måste tyda på en obegripligt dålig omvärldsbevakning. Jag förstår i och för sig att manska göra så bra beställningar att det inte blir något kvar på hyllorna. Och där finns massor mer att göra med att förfina prognoser och teknik. Men det blir mat över oavsett hur duktig man är och då ska man förstås se till att den blir uppäten i första hand. Sänka priset eller ge maten till hemlösa eller andra behövande. Förstås.

Dessutom blir Götas matrester inte ens biogas utan bränns och blir energi. Det låter kanske tjusigt men det är det inte. Mat innehåller en massa vatten, så det blir dåligt utbyte i värmeverken. Här felar inte bara Göta utan även många av Coops övriga butiker och säkert många andra livsmedelskedjor med för den delen.

 Min för hoppning för år 2011 är att vi ska slippa se sådana här reportage. Det pågår så många  bra initiativ just nu för att få ner matsvinnet i livsmedelsbranschen  så jag är förhoppningsfull.

Själva lanserar vi en kul kampanj för att få oss konsumenter att slänga mindre mat. Den kommer i mitten på januari.  Den kommer nog att väcka känslor. Det ska bli skoj!

Här har Bengt Ingerstam skrivit mer om den småländska matsvinnsdebatten.

Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker har också engagerat sig för att minska matavfallet. Det är snurr på frågan just nu!

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Bengt Ingerstam december 26, 2010 kl. 23:12

Ja det värsta, riktigt dåliga, är att de påstår sig ha denna ”policy” att slänga speciellt köttet redan 2 dagar före ”bäst-före-datum”. Lyssna på TV-intervjun! Länk finns på min länk ovan.
Bengt

Svara

Christopher Anderton december 27, 2010 kl. 10:01

Tror inte det tyder på dålig omvärldsbevakning, utan snarare lathet.

Svara

Minna januari 17, 2011 kl. 22:15

Hjälp vad uselt! Bra att du uppmärksammar dem på ämnet. Det finns ju massor med alternativ för den här maten, men det krävs ju minst arbetsinsats att kasta den, jämförelsevis. Att sätta dit en extraprislapp ett par dagar innan köttet går ut, borde bli en bra affär för både handlare och miljö.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: