≡ Menu

Ge mig en pytteförpackning med hårfärg!

Ja, jag färgar håret. De gråa stråna har inte undsluppit mig. Men jag begriper inte varför jag ska behöva köpa en flaska starkt, läskigt, hälso- och säkert miljöfarligt medel när jag oftast  som mest använder bara hälften av flaskan, och tvingas slänga resten.

Varför säljs inte hårfärgningsmedel också i mindre förpackningar? För jag kan väl inte vara den enda som nästan alltid  bara färgar benan och lite till. Och då går inte mycket medel åt. Kvar blir en kladdig, halvfull flaska som jag ska göra mig av med. Och hur gör jag det förresten?

  ” Töm ut innehållet” står det på förpackningen. Jaha. Tömma ut i avloppet eller? Känns inte bra. Egentligen bör den väl lämnas in på en miljöstation som miljöfarligt avfall, men det står det inget om.

Så jag sveper in flaskan i en plastpåse och slänger i soptunnan och hoppas att ammoniakgaserna renas i kommunens förbränningsanläggning. Fast fan vet…

Ammoniak förresten… I Indien för några år sedan var det dags att färga håret. Gick in på en helt vanlig ”hål i väggen” frisersalong. Där hade de samma varumärke, samma färg som jag använder. Men det luktade inte starkt om medlet. Säkert en kopia tänke jag, fördomsfullt skulle det visa sig.  ”I Indien är det förbjudet att använda amoniak i hårfärgerna”, sa frisören.

Tji fick jag. Det är lätt att inbilla sig att vi i väst alltid ligger före…

Comments on this entry are closed.

 • Affi 01 juni 2011, 8:27

  Finns det inte en förpackning med skruvkork så du kan använda den vid fler tillfällen? Jag förstår att du vill slippa det gråa men jag måste säga att jag tycker det är fint med grått hår.
  Vad bra att Indien ligger före!!

  • Louise Konsumentkoll 01 juni 2011, 9:42

   Affi: Det är skruvkork på flaskan, men det står att man ska kasta allt som är kvar. Ska kolla med L’oreal som gör färgen…kanske har de något tips!

 • Affi 01 juni 2011, 11:07

  Vad bra både för dig och ekonomin! Hoppas de börjar upplysa om det!

  • Louise Konsumentkoll 02 juni 2011, 8:40

   Affie: L’oreal meddelade just ett mejl att de hade tagit fel, det gick inte att spara någon hårfärg, utan man ska använda det man behöver och slänga resten. Så jag tar bort min kommentar ovan.

 • Affi 03 juni 2011, 8:20

  Driv då frågan om mindre förpackningar vidare!

  • Louise Konsumentkoll 04 juni 2011, 14:46

   Ska bli!

 • Minna 08 juni 2011, 12:48

  Nämnde L’oreal varför man inte kunde spara resten av innehållet? Skedde det en kemisk reaktion som kunde vara skadlig för fortsatt användande? Fråga gärna var de tycker man ska hälla ut resten av medlet som man inte använder. Jag gissar att de flesta häller ut det i vasken och hur bra är det egentligen? Om de i Indien kan färga utan ammoniak så borde väl vi också göra det samma??

 • Emmi 20 juni 2011, 18:35

  Min sambo har en kort frisyr och jag brukar hjälpa honom att färga håret. En hårfärgsförpackning räcker till fyra färgningar. Först för jag över vätskan som finns i applikeringsflaskan till en skål, men sparar en fjärdedel kvar, sen trycker jag i en fjärdedel med hårfärg i flaskan. Skruvar på korken, skakar, färgar. Sen när vi är klara sköljer jag ur flaskan och häller tillbaka vätskan som jag förde över till en skål tidigare. Nu kan man använda flaskan igen och vätskorna. Kanske inte världens mest miljövänliga tips, men rätt ekonomiskt.

  • Louise Konsumentkoll 27 juni 2011, 21:35

   Emmi: Tack för tipset.
   Minna: Ja, jag tror att det kan bli någon slags kemisk reaktion som inte är så lämplig om man har skvättr över. Men gör man som Emmi, så förvarar man ju inte en blanding utan varje sörja för sig.

 • Owe 23 juni 2011, 19:22

  Varför färga överhuvudtaget verkar mest huvudlöst att nedfalla åt en färgning som inte gör någon nytta varken rostskydd eller rötskydd. 🙂 Man gör som industrin säger, istället för att vara naturligt vacker.

  • Louise Konsumentkoll 27 juni 2011, 21:15

   Owe: Så kan man tycka, men jag är född brunette, har vant mig vid den färgen så jag håller fast vid den.