≡ Menu

Gillar inte tonen i ”Äkta vara”

Äkta vara, aktavara.orgNu blir jag snart ”tvärtemot”.

Mats- Eric Nilsson har med sitt upprop mot tillsatser i maten gjort ett jättejobb som har fått effekt. Onödiga tillsatser börjar fasas ut i allt fler livsmedel. Så bra.

Men jag blir lite lätt illamående inför allt som är antingen svart eller vitt, där det aldrig  finns några gråzoner, eller resonemang som inbegriper ”å ena sidan-å andra sidan”.

När ståndpunkter börjar likna fanatism, då sparkar jag bakut och börjar tycka tvärtemot. Den gränsen är jag farligt nära när jag går in på Mats- Erics & Co:s  sajt www.aktavara.org.

Det är den första meningen i ”Om oss” som gör mig skogstokig. ”Den här sajten har kommit till av en längtan efter mat som det inte har fuskats och trixats med”. Och så skopar man ut alla tillsatser, förutom bakpulver och pektin.

I paritet med detta skulle alla våra flaskor med hemmagjord flädersaft och  burkar med vinbärssylt inte vara ”äkta vara”. De är gjorda medels fusk och trix för att vi tillför natriumbensoat för att vara säkra på att allt vårt slit inte ska mögla.

Jag är så himla trött på ekologisk sylt och saft och annat utan konserveringsmedel som möglar innan man vet ordet av. Jag har inte lust att vräka på med socker för att sylten ska hålla längre. Jag tycker inte det är gott med sötsliskig sylt. Och jag vill inte förvara burkarna i kylskåpet för att de ska hålla, där vill jag ha plats för annat.

Och inte vill jag köpa ytterligare en frys som drar massa el för att få plats att frysa all saft och bär från trädgården, för att sedan ta upp påse för påse och laga till i småportioner, som man väl ska göra om man ska vara ”rätt” enligt Mats- Eric. Never. Jag har varken tid eller lust med det.

Jag gillar konserveringsmedel som gör att våra flaskor och burkar ute i boden håller sig fräscha tills det är dags för nästa skörd. Och jag vill inte räknas som avfälling för det. För den tonen finns i www.aktavara.org. Och den tonen gillar inte jag.

Däremot gillar jag skarpt Lisa Förare Winblads ton i senaste Råd och Rön.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 20 oktober 2009, 9:19

  Var har det sunda förnuftet tagit vägen? För det mesta älskar jag ordet lagom i alla sammanhang som har med födomedel att göra. Måtta på allt brukar vara det bästa. Jag håller med Louise!

 • Joakim 20 oktober 2009, 15:44

  Hej!

  Synnerligen bra skrivet.Jag har i princip skrivit samma sak på min sida. Här

  Snälla läs det och återkom gärna med en kommentar.

  Tack på förhand!!

  MVH Joakim

  • Louise Konsumentkoll 20 oktober 2009, 16:27

   Hej Joakim,
   Jag ställer mig liknande frågor som du gör på din blogg http://hygienkonsult.blogspot.com
   Jag tycker det är något som inte riktigt stämmer med ”Äkta vara”. Bland annat borde det väl stå på hemsidan vad det kostar att ”certifiera” en produkt, men jag kan inte hitta det någon stans. Det står att man inte tar emot sponsring från livsmedelsindustrin, men tar man emot det av detaljhandelskedjor? Men initiativet är ju ganska nytt, så frågorna lär väl rätas ut med tiden.

 • Joakim 21 oktober 2009, 6:43

  Hej!

  Jo det är mycket som är konstigt just nu i tillsatsdebatten. ta bara detta med att mellanmjölk och lättmjölk inte får vara ”äkta vara” då D-vitamnin är tillsatt?

  Låter smart att välja bort den onda tillsatsen D-vitamin från mjölk. Låt våra barn istället insjukna i benskörhet.

  Medan vi ändå håller på, ta bort all tillsatt jod i koksalt. Att sedan sjukdomen struma (förstoring av sköldkörteln) kommer växa lavinartat är smällar man får ta.

  Har skrivit 12 inlägg om detta här: http://hygienkonsult.blogspot.com/search/label/E-nummer

  Ha De Gott / Joakim

 • Liam 21 oktober 2009, 13:42

  Dina argument ”i kylen där vill jag ha plats för annat” och ”jag gillar inte sötsliskig sylt”. Well jag gillar inte att sortera sopor eller att betala med för ekologiska produkter. Är din lättja mer värde än min. Jag välkomnar nya argument från dig.
  Hälsn Liam.

  • Louise Konsumentkoll 21 oktober 2009, 15:34

   Hej Liam,
   Jag begriper inte riktigt din parallell med att sopsortera och köpa ekologiska varor. Och vad du menar med ”är din lättja mer värd än min”. Utveckla gärna så att jag förstår. Jag är väl inte speciellt lat om jag gör min egen saft och sylt?

 • Mariette Lindsjö 23 oktober 2009, 20:41

  Spännande att läsa allas kommentarer kring Äkta Vara! Det är med konsumentens bästa i åtanke som alla de här förändringarna genomförs. Vi på Findus tycker att det känns bra att vara del av den ökade öppenheten i livsmedelsbranschen, men det gäller att hela tiden ställa sig frågan hur kriterierna för märkningarna utformas och hur konsumenterna upplever förändringarna. Det bästa vore ju om alla kunde känna sig helt trygga från början. Vi vill gärna höra vad ni tycker och deltar själva med våra tankar på http://www.nyheter.findus.se. Vår syn på de nya märkningarna ger vi här
  http://nyheter.findus.se/blogg/nya-markningar-i-butiken-–-bra-eller-daligt/

 • Weronicha Svaleng 31 oktober 2009, 9:28

  Att du vill ha tillsatser i maten för att slippa frysa in och laga till småportioner får ju naturligtvis stå för dig. Men vi andra som vill äta RIKTIG mat utan, ofta skadliga, kemikalier i skall också ha den valfriheten. Jag välkomnar alla förändringar som leder mot en renare kosthållning.

  Jag jobbar gärna lite mer i köket än att sitta på jobbet den tiden för att tjäna ihop till kemikaliestinn föda.
  Speciellt som jag nu märker skillnaden i hälsa och välmående efter att ha städat bort allt onödigt både i skafferi och varukorg, så långt som jag har möjlighet att göra det. Dolda tillsatser är ju tyvärr ingen ovanlighet.

  Själv sparkar jag bakut över Livsmedelsverkets skamliga flathet för hur industrin behandlar livsmedel, och för deras knäsittande hos livsmedelsproducenterna.

  • Louise Konsumentkoll 31 oktober 2009, 20:32

   Weronicha, Jag tycker att den mat jag äter är riktig, men här kan vi förstås ha olika åsikter. Många hälsningar Louise

 • Q A 02 september 2010, 13:18

  Alltså det som Äkta vara är mest är emot är nog sånt som lurar oss konsumenter, tillsatser som gör att tillverkarna kan sälja vaniljglass som inte innehåller vanilj, ha ett fåtal procent bär i saften, och luras med att fäga vattnet och lägga till aromer. Jämt när nån kritiserar tillsatser, så säger försvararna av tillsatser att det skulle handla i första hand om konserversingsmedel, de flesta tillsatser är kosmetiska, för att produkten ska se snygg ut, trots att den inte innehåller just några naturliga råvaror