≡ Menu

Gillar Knut och Alice Wallenberg

Ja, jag gillar verkligen Knut och Alice Wallenberg som donerade så himla mycket pengar till forskning. Pengar som gör så mycket nytta för oss enskilda individer, för företag och i samhället.

Läser i dagens nyhetsbrev från Kemivärlden att nu har nästan 800 miljoner kronor anslagits ur stiftelsen till 25 olika forskningsprojekt.  Det närmar sig nästan 1 miljard kronor. Det är väldigt mycket pengar. Kan inte låta bli att att erinra om att det är stor skillnad på miljoner och miljarder när det bollas med de tu. Det begriper man med denna enkla jämförelse:

1 miljon sekunder är 11 dagar. 1 miljard sekunder är 32 år!

2014 delade stiftelsen ut 1,7 miljarder kronor.

Projektanslagen beviljas främst till grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap. Några exempel är pengar till nya metoder för cancerbehandling, nya behandlingsmetoder och läkemedel mot infektionssjukdomar och ny kunskap om hur vi människor utvecklade förmågan att lära oss saker.

SwetoxFör något år sedan gick pengar bland annat till Swetox, ett nybildat institut med många universitet inblandade. Swetox forskar om risker med kemikalier, bland annat hormonstörande ämnen.

Ett stort tack till Knut och Alice och de personer som är satta att förmera pengarna till nytta för oss alla.

 

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: