Gläder mig åt färre campylobakter i svensk kyckling

av Louise Konsumentkoll den 27 oktober 2013

www.geddeholm.seJag har gått och glatt mig åt att antalet svenska kycklingflockar med campylobakter har minskat så radikalt de senaste åren enligt Statens Veterinärmedicinska anstalts, SVAs, provtagningar. Jag har också glatt mig åt det  program som myndigheterna sjösatte  2011, och kycklingbranschens arbete för att få bukt med bakterierna som också har intesifierats med goda resultat. Bakterierna finns i jorden och flugor kan bära den med sig. Således är campylobakter  väldigt knepiga att komma tillrätta med. Ekologiska kycklingar, KRAV och andra, som går ute och pickar har därför mycket hög förekomst av bakterien. Det ligger i sakens natur.

Blir faktiskt förvånad när jag hör Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter skälla på svenska kycklingproducenter och tycker ”att de borde skämmas” när Råd och Rön publicerar sitt test av campylobakter i kyckling i veckan. Förekomsten i svensk kyckling är förhållandevis liten i testet i jämförelse med  dansk och svensk Kravkyckling.  Råd och Rön hittar mer campylobakter än SVA och sådant kan ske. SVA har dock gjort 2 800 prover, Råd och Rön ungefär 80, om jag förstår rätt.

Det är stor säsongsvariation på förekomsten av bakterierna, värst är juli och augusti. Så har det alltid varit. Kanske är det därför att R&Rs prover har en högre förekomst än SVAs omfattande provtagning som är ett årsgenomsnitt.

Campylobakter smittar mellan djur och människa. Det är därför vi i åratal har lärt oss att inte använda samma skärbräda och kniv för kyckling och annan mat och att hetta upp kyckling ordentligt, till 70 grader. Då dör campylobakter liksom salmonella och så gott som alla andra bakterier som kan förorsaka magsjuka och annat otyg. Bakterien är allvarlig och ska på intet sätt negligeras, men svenska kycklingsuppfödares resultat ska uppmuntras, inte skällas på.

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: