≡ Menu

Gluten – ett ökande problem

Bröd wikipediaLäser i DN att glutenintolerans, celiaki, ökar i Sverige och att vi har många fall av celiaki jämfört med andra länder. Barn insjuknar senare i dag och fler vuxna får celiaki än tidigare. Varför? Ingen har svaret. Kan det möjligen handla om att bröd nuförtiden har mer gluten än tidigare, frågar sig forskare. Vetegluten tillsätts för att öka luftigheten i bröd.

Att extra gluten tillsätts av bagerierna hade jag faktiskt noll koll på. Tittade runt på brödhyllornai butikerna  igår, och ja, vetegluten finns med i ingrediensförteckningen på så gott som alla brödförpackningar. Varför undrar jag. Ringer runt till fackfolk och får reda på följande:

Vete innehåller mellan 10 – 16 procent gluten. I solrika länder som t ex Frankrike och Italien är vetet glutenrikt, ligger oftast på upptill 16 procent. I Sverige där solen inte strålar lika intensivt och ofta är vetet fattigt på gluten, halten ligger vanligtvis på mellan 10 – 12 procent.

För att förbättra bakegenskaperna på det svenska vetet tillsätter svenska bagerier vetegluten, upp till ungefär 16 procent. Det har man gjort i många år och mängderna har inte ökat. Därför, antar jag, kan knappast tillsatt gluten vara anledningen till att celiaki ökat de senaste 10 – 15 åren. Konsumtionen av matbröd och konditorivaror har ökat kraftigt mellan 1990 – 2009, men minskat på senare år, bröd med 8 procent. Vi äter mer pasta etc. Men inte mycket mer de senaste 10 åren då celiakin har ökat. Givetvis skiljer det i intag från person till person. Men generellt sett.

Läser vidare i DNs artiklar. Vissa forskare ser att barn som varit utsatta för många infektioner i tidig ålder är överrepresentrade när det gäller celiaki.  Kan det helt enkelt handla om att dagisbarn får fler infektioner nu än tidigare tillsammans med att det är fler som har en genetisk dispostion för glutenintolerans i Sverige än i andra länder.  Inte vet jag. Detta ska bli spännande att följa.

PS 29 okt: Hittade den här artiken. EFSA, EUs livsmedelsverk, har gjort ett uttalande om att barn i åldern 1 – 3 inte alls behöver dricka mejeribaserade drycker . Tydligen har mejeriföretag gjort anspråk på att i marknadsföringen påstå att vällingen skulle vara extra bra för barn i den åldern. http://www.nutritionhorizon.com/headlines/Growing-up-Formula-No-Additional-Value-to-a-Balanced-Diet-says-EFSA.html

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Humlan 10 oktober 2013, 11:22

  Att Sverige ligger i topp beror väl på att vi är nästan ensamma i världen med att mata våra riktigt små barn med massor av flytande gluten (välling).
  Att medianåldern för celiaki stigit från 1 år på tidigt 90-tal till 7 år torde bero på att vi sen dess har ökat vårt intag av spannmål i kosten avsevärt och därigenom har fler ätit sig till intolerans.
  Den skada som celiakin medför på tarmslemhinnan verkar ofta medföra att man inte klarar av mjölk eftersom många som trott sig vara laktosintoleranta vittnar om att man kan dricka mjölk igen sen man slutat med gluten.
  (I och med att konsumtionen av färdigmat och utesnabbmat ökar så ökar nog glutenintaget också, finns då inblandat i det mesta.)

 • Affi 11 oktober 2013, 6:08

  Min upplevelse är att många äldre utvecklar glutenintolerans också, hur passar det in i diskussionen?

  • Louise Konsumentkoll 11 oktober 2013, 9:58

   Humlan och Affi: Skrev just en lång kommentar som försvann! Trist.
   I korthet:Vällingkonsumtionen per capita var 1960 0,4 kilo, ökade till 1990 1,5 kg och är 2011 0,7 kilo. Mer per barn förstås, eftersom detta är utslaget på alla i Sverige. Vi äter mycket mer mjukt bröd i dag än 1960, mem brödkonsumtionen har minskat från år 2000 55,7kg till 2011 51,2 kilo. Vi äter mer pasta och pizza i dag men väldig mycket mindre bullar.
   Här är mer information för den som vill fördjupa sig!
   http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Livsmedel/Statistikrapport2013_4/201304..pdf

 • Jessie 13 oktober 2013, 15:44

  Det konstiga är oxå att det är vete i så många produkter där det inte behövs??? Ta Kellogg tex, de använder vete för att flakesen ska se blankare ut (???) allt tortillabröd , som förövrigt kallas majsbröd ibland, innehåller vete. Varför inte göra de på bara majs?? Varför är det vete i buljongtärningar, chips och massor med fler produkter där det verkar som ett onödigt tillslag???
  Kan det bero på att vi får i oss för mycket vete och gluten totalt sett och att det gör att många blir intoleranta??

  Jessie

  • Louise Konsumentkoll 14 oktober 2013, 9:24

   Jessie: Säkert mycket problematiskt för personer som är allergiska mot veteprotein, men jag vet inte hur sådana små mängder ställer till problem för dem med celiaki. Kan man inte äta sådana livsmedel då?

 • Lotta Enocsson 14 oktober 2013, 7:44

  Jag vill gärna tipsa om dessa böcker som givit mig och min familj enormt mycket: http://www.kunskapskällan.se (med ”ä” i webbadressen)

  • Louise Konsumentkoll 14 oktober 2013, 9:22

   Tack Lotta!

 • Jessie 14 oktober 2013, 9:29

  Louise: Nej, det kan man inte. Har man fått diagnosen glutenintolerans så är det noll tolerans för gluten resten av livet i alla dess former. Man får lusläsa innehållsförteckningen på allt. Det som är lite lurigt oxå det är att när man har lärt sig att man kan äta en viss produkt så måste man ända läsa innehållsförteckningen emellanåt. Det finns nämligen ingen regel på att ett företag måste skriva på produkten att det är nytt/ ändrat innehåll…

  • Louise Konsumentkoll 14 oktober 2013, 9:41

   Jessie: Då förstår jag storheten på problemen.

 • Lotta Enocsson 24 oktober 2013, 7:35
 • fetmats 05 november 2015, 9:32

  Hej,
  Jag fick problem med gasbildning i samband med intag av bröd efter en kur antibiotika som jag fick av tandläkaren för några år sedan. Idag är jag 27.
  Kan det finnas ett samband?

  • Louise Konsumentkoll 05 november 2015, 10:27

   Izarf: Ingen aning. Själv skulle jag inte bekymra mig alls för lite gasbildning nu och då. Högst normalt. Är det besvärande, så ät inte bröd :-)!