Gluten – ett ökande problem

av Louise Konsumentkoll den 10 oktober 2013

Bröd wikipediaLäser i DN att glutenintolerans, celiaki, ökar i Sverige och att vi har många fall av celiaki jämfört med andra länder. Barn insjuknar senare i dag och fler vuxna får celiaki än tidigare. Varför? Ingen har svaret. Kan det möjligen handla om att bröd nuförtiden har mer gluten än tidigare, frågar sig forskare. Vetegluten tillsätts för att öka luftigheten i bröd.

Att extra gluten tillsätts av bagerierna hade jag faktiskt noll koll på. Tittade runt på brödhyllornai butikerna  igår, och ja, vetegluten finns med i ingrediensförteckningen på så gott som alla brödförpackningar. Varför undrar jag. Ringer runt till fackfolk och får reda på följande:

Vete innehåller mellan 10 – 16 procent gluten. I solrika länder som t ex Frankrike och Italien är vetet glutenrikt, ligger oftast på upptill 16 procent. I Sverige där solen inte strålar lika intensivt och ofta är vetet fattigt på gluten, halten ligger vanligtvis på mellan 10 – 12 procent.

För att förbättra bakegenskaperna på det svenska vetet tillsätter svenska bagerier vetegluten, upp till ungefär 16 procent. Det har man gjort i många år och mängderna har inte ökat. Därför, antar jag, kan knappast tillsatt gluten vara anledningen till att celiaki ökat de senaste 10 – 15 åren. Konsumtionen av matbröd och konditorivaror har ökat kraftigt mellan 1990 – 2009, men minskat på senare år, bröd med 8 procent. Vi äter mer pasta etc. Men inte mycket mer de senaste 10 åren då celiakin har ökat. Givetvis skiljer det i intag från person till person. Men generellt sett.

Läser vidare i DNs artiklar. Vissa forskare ser att barn som varit utsatta för många infektioner i tidig ålder är överrepresentrade när det gäller celiaki.  Kan det helt enkelt handla om att dagisbarn får fler infektioner nu än tidigare tillsammans med att det är fler som har en genetisk dispostion för glutenintolerans i Sverige än i andra länder.  Inte vet jag. Detta ska bli spännande att följa.

PS 29 okt: Hittade den här artiken. EFSA, EUs livsmedelsverk, har gjort ett uttalande om att barn i åldern 1 – 3 inte alls behöver dricka mejeribaserade drycker . Tydligen har mejeriföretag gjort anspråk på att i marknadsföringen påstå att vällingen skulle vara extra bra för barn i den åldern. http://www.nutritionhorizon.com/headlines/Growing-up-Formula-No-Additional-Value-to-a-Balanced-Diet-says-EFSA.html

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: