≡ Menu

Gluten och myten

GlutenI dag skriver DN om uppsvinget för det glutenfria sortimentet. Att glutenfritt är poppis, även för dem som inte har celeaki (ca 1- 3 procent av befolkningen) vittnar inte minst hyllmeter efter hyllmeter av glutenfria produkter om i butikerna. Till ett väsentligt högre pris än för de livsmedel som innehåller gluten.

2012 undrade jag hur lång tid det skulle ta för glutenfobin att transporteras från USA till oss. Ungefär två år konstaterar jag nu.

Här är en intressant artikel från New York Times om ”glutenmyten” The myth of big, bad gluten”. Det inte gluten i sig utan kanske vår sunkiga sockriga och feta västerländska mat som sätter vårt immunförsvar ur spel menar författaren.

Här har även SvD skrivit om att det glutenfria sortimentet ökar och några teorier om varför.

Nu ska jag ut i butikerna och kolla priset på glutenfria matvaror och göra en jämförelse med det vanliga sortimentet. Har inte gjort det på ett tag. Rapporterar!

PS Kan redan rapportera. Numera behöver jag inte slita skosulorna som så ofta förr för att göra en prisundersökning. Bara att gå in på någon matsajt på nätet förstås så får jag en uppfattning. Här är priserna från Coops nätbutik.

 

Glutenfritt

Det glutenfria sortimentet är mellan två och fyra gånger dyrare.  Kan inte bedöma om det är skäligt eller ej.

Förpackningarna är oftast mindre, det fördyrar förstås. Undrar varför de är små? Produktionslinjerna måste hållas helt glutenfria, det fördyrar också
förstås. Ingredienserna fördyrar. Vetemjöl är tämligen billigt. Billigare än majsmjöl och rismjöl, tror jag.

Skäliga priser eller ej? Vet ej. Klart är att det är dyrt att ha celeaki och vara tvungen att äta glutenfri mat. Varför man väljer glutenfritt om man inte har glutenintolerans är svårt att förstå om man bara tittar på priset.