≡ Menu

Gott med matavfall på Restfesten!

20140603_111148Himmel vad mycket folk som kom på vår Restfest på Medborgarplatsen i går! Köerna ringlade och maten tog slut vid 15.30-tiden.

Då hade vi utspisat ungefär 1 500 personer med lasagne gjord på fina livsmedel från Coopbutiker på Södermalm. Mat som annars skulle ha slängts. Paprikor med lite skrynklor, färska örter som slokade en aning, blomkål med någon fläck, broccoli som börjat bli lite gul, morötter som börjat mjukna, korvar och skinkor av alla de slag med någon dag kvar till bäst-före datum. Utmärkt fina produkter som ratats eller blivit kvar på hyllorna. Det enda vi köpte till var mjölk, färska lasagneplattor och tomatkross. Bas för receptet och matlagningen var Sara Begner, Coops matinspiratör.

Coop Medborgarplatsen ställde upp med kylrum och diskmöjligheter. Tack för det! Gästerna var utmärkt nöjda och gav oss 5 poäng av fem möjliga när vi frågade runt. Tack alla som hackade, lagade, diskade, utspisade, fixade, donade och informerade om varför det är viktigt att inte slänga mat.20140603_110659

Totalt slängs 1 200 000 ton mat och matavfall i Sverige på ett år. Vi har frågat ”svenska folket” vilka de tror slänger mest mat i ton räknat, livsmedelsindustri, storkök, restauranger, butiker eller hushållen. De flesta tror att butikerna slänger mest mat, men det är fel. Vi konsumenter står för 64 procent av allt matavfall, butikerna för 6 procent enligt studier från Naturvårdsverket/IVL. Siffrorna inbegriper både matsvinn, d v s ren mat som slängs som köttbullar, makaroner och grönsaker, och matavfall, d v s ben, kaffesump, rens, skal etc.

Tittar man bara på matsvinnet, på hur mycket ren mat slängs, så står hushållen för 69 procent och butikerna för 16 procent. Oräknat livsmedelsindustriernas och jordbrukens bidrag.

Här finns bra information med tips om hur man kan spara miljö och pengar! www.slangintematen.se

 

Comments on this entry are closed.

 • Åsa 10 juni 2014, 8:50

  Passerade detta före det startats upp. Tänkte detta är slut före jag i passerar i em. Men förvånande nog var det inte så. Kön var något mindre så jag ställde mig i den. Alla som arbetade med att göra lasange var igång och smakprov med lite sallad till fanns. Det var riktigt gott så det var kul att fått smaka och se det uppskattades av barn och vuxna. Kryddsmaken satt kvar länge i munhålan som Carl Jan skulle sagt !
  Hoppas den sovande mannen på en bänk bakom också hade något av detta i magen.

  Eloge till alla som bidrog till detta !

  Det var också bra att visa på hur mycket vatten en avakado behöver före den kan inhandlas.

  • Louise Konsumentkoll 10 juni 2014, 13:32

   Åsa:Kul att du gillade vår restfest. Det blev faktiskt en succé- Tål nog att återupprepas.

 • Åsa 10 juni 2014, 14:34

  Det förstår jag.

  Det var en restfest som bäst
  som passade att bjuda en gäst.

  Blir det omtag så kan ni ju också göra det med visande på mindre salt som Du/ni har på agendan!