≡ Menu

Grisar ska inte ha ont

gris 2Smågrisar kastreras för att köttet inte ska lukta och smaka illa och för att hangrisarna ska bli lugna och inte slåss med varandra. Kastreringen får ske utan bedövning om grisarna är upptill sju dagar gamla. Inte så kul. Är de äldre ska en veterinär kastrera grisarna och samtidigt ge bedövning.

2016 införs lagkrav på bedövning vid själva ingreppet samt smärtlindring efteråt. Man kan också låta bli att kastrera grisarna och vaccinera dem mot så kallad ornelukt i stället. Djurbönderna har redan nu bestämt gemensamt att ge smärtlindring så det inte ska göra ont efter kastreringen. Coop går nu före och erbjuder grisbönder 4 kronor per djur till de djurägare som också bedövar grisarna vid själva snittet eller om de vaccinerar dem i stället.

Bra. Hoppas fler hakar på.

Kravgrisar får inte kastreras utan bedövning.

 

Comments on this entry are closed.

  • Gunnela 20 december 2014, 10:55

    Ett bra initiativ av COOP att stimulera bedövning alternativt vaccinering mot galtlukt. Min uppfattning är att vaccinering är ett bra och djurvänligt alternativ eftersom man inte behöver skära i grisen. Det är en bra uppgift för handeln att övertyga slakterierna att man måste ta emot vaccinerade grisar. Det är också viktigt att kommunicera till konsumenterna att vaccinering inte har någon betydelse från konsumentsynpunkt. Det handlar inte om hormoner.