Håll koll själva! Om hästköttskandalen

av Louise Konsumentkoll den 06 mars 2013

Bilder.Alltinggratis.se 1270”Det som har blivit knas med köttskandalen är att mat köps i många led. Den moderna matindustrin kräver en fungerande statlig myndighet som ser till att man håller koll på alla delar i alla led” säger Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagens branschorganisation (Li) och förklarar enligt  nyhetsbrevet Foodwire och TT att få kommuner har möjighet att hålla koll på alla leverantörer och underleverantörer.

Jag begriper ingenting. Det är väl för tusan i första hand företagen själva som ska hålla koll på vad och från vem de köper in och som har huvudansvaret för att se till att minska antalet mellanhänder så att det  inte ”blir knas” . Vad menar Marie Söderqvist? Jag hoppas att det är ett felcitat.

För övrigt instämmer jag i att staten ska ta över livsmedelskontrollen. Men i det här fallet så hade det inte hjälpt.Livsmedelsverket kontrollerar redan större industrier och köttanläggningar. Det har jag skrivit om tidigare.

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Affi mars 7, 2013 kl. 7:18

Exakt att skylla på andra inger inget förtroende oavsett vad det handlar om. Sedan kan alla bli lurade men det måste vara mycket enklare att rätta till bedrägerier om man har kontroll på sin egen verksamhet….

Svara

Peter Wannding mars 7, 2013 kl. 11:37

Vi har aldrig hävdat annat än att företagen har huvudansvaret för livsmedelskontrollen. Och det finns inget i pratminuset som antyder något annat. Det handlar enbart om hur den offentliga konstrollen kan bli bättre. Läs mer här: http://livsmedelsbloggen.se/foretagen-har-huvudansvaret-for-kontrollen/

Svara

Birgitta Larsson mars 7, 2013 kl. 18:34

Det är inte farligt att äta hästkött och jag tycker att det är gott också. Problemet är när konsumenterna inte vet vad hästkött innehåller. Hörde en hästuppfödare prata i radion om att när hästen blir sjuk veterinär kallas så skriver inte veterinären upp alla gånger vad för sorts medecin han/hon har gett till hästen. Det kan ju faktsit vara så att medecinet som hästen har fått gör att köttet inte fyller livsmedelsverkets krav på människoföda. Sedan tycker jag att det är fruktansvärt att så mycket mat kastas utan att anlysera om maten fyller kraven som Livsmedelsverkaet ställer.. Vilket slöseri, Fy, Fy, Fy
Birgitta

Svara

Erik mars 8, 2013 kl. 8:29

Jag förstår verkligen inte utspelet. Det är redan en statlig myndighet som har kontrollen över köttanläggningarna. Problemet är väl snarare att livsmedelsverket är otroligt åderlåtet, man har skurit ner på kontrollresurserna något otroligt. I grund och botten är jag övertygad om att det har att göra med ”företagarvänlighet” som ibland används som skällsord bland kontrollpersonal. Eskils vision, matlandet sverige, handlar till stor del om regelförenklingar (dvs ta bort ett tydligt regelsystem), flexibilitet i tolkningar (vilket gör att ingen vet vad som gäller) och att det ska ”vara roligt att vara företagare”. Vilket i praktiken innebär att man stramar åt kontrollen så mycket det går. Livsmedelsverket har minskat massor senaste åren, mindre personal, mindre tid till stöd för kommunerna och omorganisation på det. Sen har såklart vissa saker också blivit bättre, men i grund och botten.

Det som är så orättvist i den här debatten är att det är vi som jobbar inom kommunala kontrollen som får, ursäkta språket, ta skiten. Igen. Alla företag som ramlat in under hästköttskandalen står under livsmedelsverkets och statens kontroll. Vi kommuner granskar inte dessa produkter.

Så sent som i höstas fick vi kommuninspektörer en uppläxning från branschen och livsmedelsverket för att man ibland lägger den enskilda butikens kontrolltid för att granska produkter som tillverkats i en annan anläggning. Man vill att kommunerna ska bara kontrollera butikens verksamhet, dvs sådant som lagas i butiken. Allt som säljs i butiken ska granskas i ett tidigare led. Resonemanget grundar sig i den felaktiga uppfattningen att en kontrollmyndighet har koll på allt som ett företag tillverkar. Tror absolut inte att livsmedelsverket har granskat allt innehåll och all märkning i en förpackad färdigrätt, det vore omöjligt. Därför krävs det stickprovskontroller ute i butikerna för att granska märkning och innehåll. Men det vill man inte att butiken ska bekosta. De som faktiskt ansvarar för vad de ställer ut på hyllorna.

Hela den här situationen är otroligt genant för kontrollsverige. Men man får se till hur det är uppbyggt. I botten handlar det om politisk vilja, vad som är trendigt och var man vill med sverige som livsmedelsland. Just nu ska det vara roligt och enkelt att vara företagare. Det är varken roligt och enkelt att vara inspektör.

http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/01/anklaga-inte-kommunerna-f-r-k-ttfusket

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: