Hälsningar från Korea

av Louise Konsumentkoll den 11 september 2015

Kom just hem från Sydkorea, Seoul närmare bestämt. Pratade på en tillställning anordnad av de nordiska ländernas ambassader för att marknadsföra nordiska livsmedel. Ett trettiotal livsmedelsföretag deltog.

Intresset var stort. 300 koreaner lyssnade, smakade och begrundade framtida affärsmöjligheter. Mat från Finland, Danmark, Norge och Sverige marknadsförs som mat från Norden. Utlänningar har svårt att hålla isär länderna i vilket fall som helst  så varför inte göra reklam för nordisk mat i stället för svensk, dansk, finsk och norsk tänkte arrangörerna. Säkert klokt. ”Norden” är hett i Korea, inte minst nordisk design.

Träffande var att både Finland och Danmark lyfte fram sina mervärden, d v s god djuromsorg, låg antibiotikaförbrukning och salmonellafrihet. Det som vi tycker är alldeles unikt för svensk livsmedelsproduktion. Norrmännen pratade sjömat, också den ”safe and healthy” och jag pratade om Sveriges nya kostråd som tar hänsyn både till hälsa och miljö och om vårt arbete för att minska matsvinnet. Uppskattat.

20150905_101450Ett bland många intryck från Seoul: De säljs ”Ice coffee” så det står härliga till i alla butiker. Varför? Jo, i Korea får man bara sälja energidrycker med riktigt låg koffeinhalt. Kaffe däremot som innehåller naturligt koffein får säljas hur starkt som helst. Iskaffet är alltså Koreas svar på våra energidrycker. Intressant.

Här är en bild från fiskmarknaden. Man köper sina fiskar och skaldjur och går ner till någon av restaurangerna i källaren och ber dem tillreda dem. Urgott.20150905_125506

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: