Hamburgaren som inte ruttnar

av Louise Konsumentkoll den 15 oktober 2013

 

Konserverad Hamburgare

Nu har hamburgerhistorien fått fäste även i Sverige, dessutom med eget svenskt exempel. Historien om hamburgaren som blir äldre och äldre men vägrar ruttna och mögla och därför tros innehålla massa jox. Här är ett test och en lärorik vetenskaplig förklaring för den som är intresserad. Hamburgaren ruttnar inte kan jag tala om på förhand för den som inte orkar läsa.

I vår rapport ”Myter om maten” från i år  gjorde vi bland annat följande påstående och bad att ett representativt urval av svenska folket skulle svara ”SANT” eller ”FALSKT”:

”Mjukt bröd utan konserveringsmedel eller andra tillsatser kan hålla sig mögelfritt i flera veckor”.

Bara 16 % svarade rätt, det vill säga ”sant”. Resten, en stor majoritet om 84 % svarade ”falskt” och hade sålunda fel.

I dag innehåller få  bröd konserveringsmedel tvärt emot vad många tror. Förklaringen är strikt hygien på bagerierna, filtrerad luft så att minimalt med mögelsporer ges tillträde och att ingen rör vid brödet efter bakningen. Då kan brödet hålla sig i flera veckor och månader, förutsatt att inte man har massa mögelsporer hemma i brödburken.

Vattnet avdunstar, brödet torkar, men möglar ej. Så nu vet vi det.

 

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Kristian oktober 18, 2013 kl. 9:22

Anledningen till varför många tror att bröd normalt innehåller konserveringsmedel är att nästan alla producenter promt ska skriva ut att just deras produkt är fri från konserveringsmedel. Det skevar till det.

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 18, 2013 kl. 9:28

Kristian: Gillar verkligen inte heller ” fri från” märkning. Men har faktiskt inte sett det på så många bröd. Ska spana nästa gång jag är vid bröddisken!

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: