Hamburgaren som inte ruttnar

av Louise Konsumentkoll den 15 oktober 2013

 

Konserverad Hamburgare

Nu har hamburgerhistorien fått fäste även i Sverige, dessutom med eget svenskt exempel. Historien om hamburgaren som blir äldre och äldre men vägrar ruttna och mögla och därför tros innehålla massa jox. Här är ett test och en lärorik vetenskaplig förklaring för den som är intresserad. Hamburgaren ruttnar inte kan jag tala om på förhand för den som inte orkar läsa.

I vår rapport ”Myter om maten” från i år  gjorde vi bland annat följande påstående och bad att ett representativt urval av svenska folket skulle svara ”SANT” eller ”FALSKT”:

”Mjukt bröd utan konserveringsmedel eller andra tillsatser kan hålla sig mögelfritt i flera veckor”.

Bara 16 % svarade rätt, det vill säga ”sant”. Resten, en stor majoritet om 84 % svarade ”falskt” och hade sålunda fel.

I dag innehåller få  bröd konserveringsmedel tvärt emot vad många tror. Förklaringen är strikt hygien på bagerierna, filtrerad luft så att minimalt med mögelsporer ges tillträde och att ingen rör vid brödet efter bakningen. Då kan brödet hålla sig i flera veckor och månader, förutsatt att inte man har massa mögelsporer hemma i brödburken.

Vattnet avdunstar, brödet torkar, men möglar ej. Så nu vet vi det.

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: