≡ Menu

Heja Änglamarksjorden

Jag vet inte hur många säckar jord vi köper till grönsaksland och rabatter varje år. Säkert sjuttio stycken. För några år sedan hade DN, tror jag, en test av planteringsjord. Änglamarksjorden var bland de sämsta. Nu har GP/Testfakta gjort om testet och något har hänt. Änglamarksjorden är näst bäst, trots att den bara gödslas med naturlig gödsel. Så bra. Heja.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 17 juni 2010, 18:11

    Du har inte funderat på att göra din egen jord eller be någon bonde om hjälp?

  • Pernilla 17 juni 2010, 22:24

    Det låter som ett dyrt sätt att skaffa jord tycker jag. Och tungt att bära alla säckarna! Kan ni inte som föreslaget ovan få hjälp av någon bonde så går det ju att köpa jord på storsäck, hemkört och inställt på tomten. Dum fråga kanske, men var tar den gamla jorden vägen förresten? 70 50-literssäckar, det blir ju 3,5 kubikmeter = massor! Kan det sjunka undan så mycket?

    • Louise Konsumentkoll 20 juni 2010, 22:04

      70 säckar jord kanske vara att ta i, men 50 -60 är det allt, fast i det ingår också säckar med koskit.
      Min man Ulf odlar tomater och gurkor i stora korgar och krukor, i mängder. I växthuset och längs med husväggarna. Till det går det åt jord och gödsel. Och visst Affie kan vi köpa jord och gödsel av någon bonde, men för två lata personer i förorten är det faktiskt ganska bekvämt att lassa in tio säckar i bagageluckan åt gången från stormarknaden. Och ja Pernilla, tomaterna blir himla dyra per kilo med alla köpejord. Men det är skoj!

      • Pernilla 20 juni 2010, 23:09

        Som relativt nybliven husägare har jag väl inte så mycket erfarenhet av att odla saker i trädgården, men måste man verkligen byta ut all jorden varje år? (Var gör ni av den gamla?) Jag trodde att man bara fyllde på med lite ny jord och gödsel till våren när det var dags att plantera igen.

        Vi har inte så stort behov av jord som ni tycks ha, men vi har nyligen köpt en trädgårdsgång i byggsats. En kubikmeter sand och en kubikmeter grus, samt en massa sten. Allt hemlevererat till tomten med kranbil. Kostade en slant gjorde det förstås men ett tips till nästa år är att räkna på det, det är inte säkert att egenhändigt inhandlad jord är billigare. Och så spar man både tid och rygg på kuppen.

  • Louise Konsumentkoll 21 juni 2010, 11:00

    Nej, jag tror inte man behöver byta jord, men tomaterna är Ulfs bord och jag väljer att inte lägga mig i! Den gamla jorden lägger vi förstås på grönsakslanden och i blomsterrabatterna, där jorden tenderar att sjunka ihop.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: