≡ Menu

Bra Svenska Dagbladet

Slang_inte_maten_vt2008_200pxSå bra av Svenska Dagbladet att ta upp matsvinnet i skolorna! Där liksom i butiker, i hushåll och på restauranger slängs mat. Mat som helt i onödan försorsakat miljöutsläpp till luft och vatten på sin väg från jord till slaskhink. Förutom att påverka våra plånböcker, skatter och de offentliga finanser förstås. Läs till exempel vår ”Rapport från en slaskhink” som SvD har skrivit om tidigare och ladda ner broschyren ”Släng inte maten”

Halmstad kommun utlyste en tävling för att minska matsvinnet i skolorna för ett tag sedan. Det gick hyfsat. Kanske är det rätt väg.
Vi på Konsumentföreningen Stockholm funderar faktiskt på att göra något liknande för skolorna i Stockholmsområdet. Annars visar ett C-uppsats, som jag just nu inte kan hitta länken till, att bara genom att sätta upp skyltar på väggarna i skolmatsalen som uppmanar eleverna att inte ta för mycket mat på tallriken kunde man minska svinnet med ungefär 10 procent. Så det finns en del att göra…

Comments on this entry are closed.

 • Johan Grönlund 28 augusti 2009, 9:56

  En annan åtgärd som faktiskt nämns i artikeln är att laga maten på plats och laga god mat. Jag vet inte kanske man sparar lite miljö genom att köra alla råvaror till en plats och sen göra maten där för vidare transport till skolorna. Men inte tusan blir det lika gott. Och som sagt leder till mer släng.

 • Affi 28 augusti 2009, 11:38

  Jag tipsar Gislaveds kommuns kostekonom om bloggen.

 • Hjärtrud 30 augusti 2009, 5:54

  Hej,

  litet sidospår men……

  Doggybag eller val av portionsstorlek skulle minska att mat slängs på restauranger…

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5667209.ab

 • Minna 05 september 2009, 12:06

  Jag instämmer med Johan Grönlund. Mat smakar bättre om man gör den på plats och jag tror också att engagemanget hos de som lagar maten på respektive skola ökar, vilket leder till godare mat = eleverna äter mer och slänger mindre. Uppmaningar att hellre ta om än ta för mycket gör säkert sitt, men läste i SvD att många elever hade lunch samtidigt vilket innebar att många hellre tog för sig ordentligt istället för att riskera att stå i kö en gång till. Bättre schemaläggning bör alltså leda till en lugnare lunch och mindre mängd slängd mat.