≡ Menu

Hela listan över leksaker med förbjudna kemikalier

Resultat av Kemikalieinspektionens analys av leksaker 2013.xlsxKemikalieinspektionen har granskat 212 leksaker och funnit att 53 av dessa innehåller förbjudna kemikalier. Om detta skriver vi i vårt senaste nummer av Medlem Stockholm (nr 12).

KfS har den kompletta listan med alla leksaker som testades, vilka som innehåller förbjudna ämnen och hos vilket företag leksaken hittades.

Vilka leksaker är okej?
Satsa på kvalitet hellre än drösvis med leksaker av sämre kvalitet och undvik leksaker som luktar kemikalier och de som är parfymerade, det menar Frida Ramström, som är inspektör på Kemikalieinspektionen. Läs även SVDs konsumentinformation: Fem giftkällor i julhandeln.

KfS Föräldrajury om kemikalier
I en enkät tidigare i år uppger 59 procent av KfS Föräldrajury att de försöker minska sina barn exponering av hormonstörande ämnen. Samtidigt uppger 38 procent att de inte kan göra det, för att de inte vet hur man gör.

Råd för en giftfri vardag…
…är titeln på ett seminarium som KfS och Coop arrangerar tillsammans den 17 februari 2014 i ABFs lokaler på Sveavägen. Med seminariet vill vi ge våra medlemmar råd till kemikaliebra val i vardagen. Mer information om seminariet kommer på webben och i Medlem Stockholm.

Svenska Dagbladet pågår just nu en artikelserie där bland annat just KemIs leksakgranskning omnämns. Nedan presenteras ytterligare läsvärda artiklar i SvDs artikelserie:

Därför kommer jag inte köpa julklappar, 14 dec.

MP vill miljonsatsa på giftfri vardag, 12 dec.

Vi kan ju inte vara kemiexperter, 12 dec.

Chatt om gift i leksaker, 12 dec.

 

Anna_Lilja_Vb

Detta blogginlägg är skrivet av Louise Ungerths kollega Anna Lilja, informatör och projektledare i konsument- och miljöfrågor.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 16 december 2013, 12:49

    Toppen, jag har tipsat kompisar med någon form av små barn i närheten…