≡ Menu

Hormonstörande leksaker?

Vilken tur att det fanns en större lokal ledig i går kväll. Då hade vi en temakväll om hormonstörande ämnen på ABF-huset i Stockholm. Nästan 300 personer kom, och vi hade en lokal för 150. Turligt nog var en större lokal ledig så det ordnade sig.

Tack medverkande Åke Bergman, professor i miljökemi som kom direkt från Nairobi där han med flera presenterat senaste kunskapsläget om hormonstörande ämnen. Tack Olle Söder, professor i pediatrik och specialist på hormonella effekter på barn och tack Katarina Lundberg, enhetschef på Kemikalieinspektionen för utmärkta föredragningar. Och stort tack all publik för många bra frågor!

Men…ibland undrar jag om det egentligen går att beta av ett så komplext ämne på två timmar . Frågan om Bisfenol A och leksaker kom upp till exempel. Vi i panelen svävade på målet och själv glömde jag av att Kemi gjort en utredning ”BPA i leksaker och barnartiklar” som jag borde ha nämnt.

Kemikalieinspektionen hittade 24 leksaker och barnartikalar i leksaksaffärer som antogs vara gjorda av polykarbonatplast och innehålla Bisfenol A. Dessa stoppades i en lösning för att se om de läckte bisfenol. Sju leksaker befanns göra detta. Den som läckte mest (fast ändå väldigt lite), en skallra, simulerade man att barn stoppade i munnen och sög på i två timmar varje dag. Med hela skallran, 100 procent, i munnen. Alltså hade ”barnet” betydligt mer kontakt med leksaken än vad som skulle kunna ske i verkligheten. Sedan bedömde man hur mycket Bisfenol A barnet kunde få i sig i ett ”worst case” scenario. Och nix. Kemikalieinspektionen anser att de leksaker och barnartiklar de undersökt inte ger upphov till sådan exponering att det föranleder någon oro.

Sådant är bra att veta för småbarnsföräldrar. Därmed inte sagt att barn ska tugga i sig leksaker som kanske kan innehålla annan goja. Och helst bör väl bisfenolerna fasas ut när det finns säkrare material att tillgå. Inbillar mig dock att leksaker av välkända varumärken till barn i bitåldern är hyfsat okej. Många i leksaksbranschen har sanerat omdiskuterade kemikalier på frivillig väg. Fråga i butiken.

PS 22 februari: Hittade detta citat i Metro av Ulrika Dahl som är kemikalieexpert på Naturskyddsföreningen. ”All plast är inte av ondo. Det är heller inte plasten i sig, utan tillsatserna i plasten som gör den farlig. Lego är ett exempel på leksaker i plast som är helt okej att låta barnen leka med”.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 21 februari 2013, 16:26

    Detta borde locka och intressera många. Kul att ni blev många och att lokalen löste sig.