≡ Menu

Hudnära i Almedalen + smaklösa tomater

Är du i Visby nästa vecka? Kom till vårt seminarium ”Hudnära- löften eller lögn?- om marknadsföring av kosmetika” tisdag 3 juli, Högskolan rum B 51.

Det blir femte året i rad som föreningen ordnar evenemang under Almedalsveckan och vi har haft så gott som fullsatt varje gång! Det är inte dåligt med tanke på den enorma konkurrens som råder. Vågar inte hoppas på samma lycka i år… fast kanske ändå… Jag rapporterar!

Jag gillar Almedalsveckan. Blir väldigt lycklig över att se alla som är på väg tidigt på mornarna till något frukostseminarium för att lära nytt, diskutera och debatter och sen fortsätter det resten av dagen med nya möten och diskussioner. Och så gillar jag minglet på kvällarna, det kan jag gärna erkänna.

Nu till annat. Christian och jag hade vår första blindtest av tomater i går kväll och fick dessutom hjälp av man och vän. Vi provade svenska vanliga tomater och holländska kvisttomater från Hemköp och Coop Extra, och Änglmarkstomater på kvist från Spanien. Fem olika varianter in alles. Samtliga tyckte att holländska kvisttomater från Coop Extra var godast. Övriga smakade inte mycket. Nu bör det sägas förstås att smaken också kan ha med mognadsgrad att göra. Möjligen var Änglamarkstomaterna lite mindre mogna än de andra.

Jag vill så gärna köpa svenska tomater, men då måste de vara goda. Givetvis kan jag köpa specialsortiment, som olika sorters småtomater som smakar mycket mer, men Christian och jag letar efter en helt vanlig svensk god tomat som man kan hitta i en helt vanlig svensk butik i Stockholmsområdet . Vi får fortsätta vårt sökande.

PS Precis när jag sitter och skriver det här ringer sonen Christian och säger att Ekot i dag rapporterar om smaklösa tomater. De har tappat en gen! DN skriver också.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 03 juli 2012, 9:02

  Jag hörde också det och att det skulle gå att återföra genen igen. Man visste inte att den försvann när man förädlade tomaten. Förhoppningsvis får vi då söta o goda tomater i framtiden.

 • Lindha Johansson 11 juli 2012, 11:21

  Jag köper ALLTID kvisttomater och när det är möjligt, cocktail- el körsbärstomater. De brukar alltid vara godast och smaka mest.
  Ibland köper jag Romantica, men allra godast är de svenska, ganska närodlade körsbärstomaterna på kvist från Bjärshult. Bara under sommaren tyvärr och ibland är inte ens de tomaterna goda så det är en chansning.

  • Louise Konsumentkoll 12 juli 2012, 10:26

   Håller med. Kvisttomater är godast och även småtomater av olika sorter. Hittills har jag i år inte hittat någon svensk kvisttomat, men de kanske mognar senare. Christians och min smaktest av de helt vanliga stora tomaterna kan vi ju tydligen avbryta. Växtförädlarna har tappat bort genen för smak.Lite typiskt. Att bara titta på avkastning och skörd, jämnhet, färg etc och tappa bort att tomaten också ska smaka gott. Hoppas man lär av detta nu!