Det är ursvårt att laga lagom mycket mat, i synnerhet när det är buffé. Om man är många som ska äta av julbordet tenderar det också att bli väldigt många olika rätter, alla har sin favorit. Klart gammelmorfar ska ha sin sylta och klart att farmor ska fått sitt dopp i grytan. Och svägerskan sin ångkokta grönkål. Och barnen – de måste ju få sina köttbullar – så att de i alla fall får i någonting i sina förväntansfulla kroppar.
Men tänk på att ju fler rätter desto mindre av varje behövs. KfS har en portionsguide som kommer mycket väl till pass när du ska beräkna mängden mat till julbordet. Du kan läsa mer om portionsguiden här.
Några snabba tips när du ska laga julbuffé
En normal portion på ett julbord består av cirka 500 gram. 100-150 gram kött eller fisk och 250-350 gram tillbehör.
• Sill, tre sorter: 50-75 gram
• Gräddfil: en fjärdedels deciliter, 20 gram
• Sillsallad: två matskedar, 50 gram
• Potatis: 75 gram
• Grönsallad eller tomatsallad: 50 gram
• Rökt eller gravad lax i skivor: 50 gram
• Varmrökt lax: 50 gram
• Gravlaxsås: två matskedar, 30 gram
• Skinka: 50 gram
• Rödkål: 50 gram
• Små köttbullar: sex stycken, 80 gram
• Prinskorv: tre stycken, 60 gram
• Janssons frestelse: 70 gram
• Hårt bröd: 15 gram
• Mjukt bröd: 50 gram