≡ Menu

Hur många tuppar slaktas för min antirynkkräm?

150 000 tuppar ska slaktas för att ta tillvara hyaluronsyran i tuppkammarna. Det läser jag i ATLs nyhetsbrev. Syran används av läkemedelsbolag till ögonoperationer. Tupparnas kammar innehåller höga halter hyaluronsyra som bland annat används vid operationer av grå starr. Det går inte att hitta andra alternativ av tillräckligt hög kvalitet enligt läkemedelsbolaget. det är okej att slakta tupparna tycker jag, som har en pappa som är nästan blind. Man får ju hoppas att köttet också kommer till nytta…

Men hur många tuppar går åt för att göra oss tillfälligt rynkfria? Restylan är nämligen också baserad på hyaluronsyra läser jag. Och hemma i badrumsskåpet tronar en ansiktkräm med hyaluronsyra. Den fick jag med mig från Tyskland när min vanliga kräm tagit slut. Tar jag mig en titt på burkarna på apotekshyllorna så hittar jag mängder med krämer med syran i. Intressant. De lär vara fuktighetsbevarande och marknadsförs med att de fyller igen rynkor. Fast kanske är syran i krämerna syntetiskt framställd? Vad vet jag…men jag hoppas på det. 

Restylan sprutas ju in i ansiktet och gör verkan – det har jag minsann sett på väninnor- men att smeta hyaluronsyran på huden, är det lika effektivt? Inte har jag sett någon skillnad än, tyvärr.

Nåväl, skönhetsmedels effekter och mer därtill ska vi diskutera vid vårt nästa årliga seminarium som går på temat ”Smink, krämer och allsköns ting”. Det äger rum måndag 26 mars 2012 på Folkets hus i Stockholm. Välkommen!

PS 15/11 2011:  Tur jag känner folk duktigt folk som kan något i ämnet. Jag frågar Ulf Åkerström, ACO hud, om tuppkammarna. Han  informerar  mig om att inga tuppar slaktas för att göra mig slät i hyn. Här är en länk som berättar  att hyaluronsyran som används i skönhetskrämer är biosyntetiskt framställd genom fermentation (jäsning). tp://www.bioresearchonline.com/product.mvc/Hyaluronic-Acid-HyaCare-0001 . Så nu vet vi det!

Comments on this entry are closed.

 • Affi 15 november 2011, 7:19

  Man får hoppas att det är som du skriver, nämligen att förena nytta med nöje! Det är väl bra om man kan använda mer på tupparna när de ändå ska slaktas. Tuppar har ju ett väldigt lågt värde annars eftersom de inte värper och de tuppar som föds tillsammans med blivande värphöns växer inte så fort heller.
  För mig är det fortfarande en gåta varför man kletar sådant i ansiktet, jag är ledsen att säga det men nyttan utanpå skinnet i form av rynkbekämpning tror jag inte på, möjligtvis kan det fungera som fukttillförare!

 • Minna 15 november 2011, 8:20

  Man behandlar även kotledsinflammationer på häst med hyaluronsyra. Hyaluronsyran har en antiinflammatorisk effekt. Jag gissar att många tuppar får sätta livet till även till detta ändamål.
  http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00001384/01/EEF.pdf

 • Linnéa Hambe 20 november 2011, 18:00

  Vill du veta mer om tuppkammar som blir hyaluronsyra så kan du lyssna på Kaliber i P1 som gjorde ett program om det tidigare i höst http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4746397 . Hyaluronsyran sprutas sedan i läppar och rynkor. Resten av tuppen blir biogas eller minkmat.

  • Louise Konsumentkoll 20 november 2011, 18:19

   Tack! Missade programmet. Då kanske just krämerna undantas från tuppkammarna, men inte andra ”skönhetsmedel” som sprutor med restylan etc. Konstig värld vi lever i…
   Jag tänkte också att det kanske blir biogas eller foder av tupparna. Har för mig att de bara är 28 veckor när de slaktas,roch då är det inte mycket till kött. Vanliga kycklingar slaktas vid 35 veckor tror jag.