Hur många tuppar slaktas för min antirynkkräm?

av Louise Konsumentkoll den 14 november 2011

150 000 tuppar ska slaktas för att ta tillvara hyaluronsyran i tuppkammarna. Det läser jag i ATLs nyhetsbrev. Syran används av läkemedelsbolag till ögonoperationer. Tupparnas kammar innehåller höga halter hyaluronsyra som bland annat används vid operationer av grå starr. Det går inte att hitta andra alternativ av tillräckligt hög kvalitet enligt läkemedelsbolaget. det är okej att slakta tupparna tycker jag, som har en pappa som är nästan blind. Man får ju hoppas att köttet också kommer till nytta…

Men hur många tuppar går åt för att göra oss tillfälligt rynkfria? Restylan är nämligen också baserad på hyaluronsyra läser jag. Och hemma i badrumsskåpet tronar en ansiktkräm med hyaluronsyra. Den fick jag med mig från Tyskland när min vanliga kräm tagit slut. Tar jag mig en titt på burkarna på apotekshyllorna så hittar jag mängder med krämer med syran i. Intressant. De lär vara fuktighetsbevarande och marknadsförs med att de fyller igen rynkor. Fast kanske är syran i krämerna syntetiskt framställd? Vad vet jag…men jag hoppas på det. 

Restylan sprutas ju in i ansiktet och gör verkan – det har jag minsann sett på väninnor- men att smeta hyaluronsyran på huden, är det lika effektivt? Inte har jag sett någon skillnad än, tyvärr.

Nåväl, skönhetsmedels effekter och mer därtill ska vi diskutera vid vårt nästa årliga seminarium som går på temat ”Smink, krämer och allsköns ting”. Det äger rum måndag 26 mars 2012 på Folkets hus i Stockholm. Välkommen!

PS 15/11 2011:  Tur jag känner folk duktigt folk som kan något i ämnet. Jag frågar Ulf Åkerström, ACO hud, om tuppkammarna. Han  informerar  mig om att inga tuppar slaktas för att göra mig slät i hyn. Här är en länk som berättar  att hyaluronsyran som används i skönhetskrämer är biosyntetiskt framställd genom fermentation (jäsning). tp://www.bioresearchonline.com/product.mvc/Hyaluronic-Acid-HyaCare-0001 . Så nu vet vi det!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: