≡ Menu

Illa trött på stråförkortningsmedel

spannmålDet finns ett kemiskt bekämpningsmedel som har förföljt mig de senaste 30 åren och som jag är illa trött på. Det kallas CCC, Cycocel eller Klormekvat och används för att hämma tillväxten på själva spanmålsstråt så inte spannmål ska ska växa sig så hög att den riskerar att lägga sig ner vid hagelskurar, regn eller storm. Då blir det liggsäd och taskig kvalitet och svårtröskat. Sägs det. Gödslar man lite mindre och inte vräker på så mycket kväve så håller sig nog spannmålen upprätt i de flesta fall menar jag.

Klormekvat har diskuterats så länge jag har varit med. Ömsom har det varit förbud  och ömsom fritt fram att spruta medlet, och alltid, alltid har man funnit spår av detta bekämpningsmedel i så gott som all behandlad spannmål. I Sverige i rågen, det får bara sprutas i råg, men i övrig spannmål som importeras. Varför? Antagligen för att medlet sprutas ganska sent under säsongen, det tas upp av kärnorna och hinner väl inte försvinna. För övrigt har det kommit ett annat stråförkortningsmedel nu som sedan 2013 får användas i alla spannmålsslag även i Sverige, Moddus heter det med den verksamma substansen trinexapak.

Funderar återigen över klormekvatet när jag nu tar mig tid att djupdyka i Coops film och IVLs rapport kring ”Ekoeffekten”. Det är just klormekvat som det minsta barnet har mest av i urinen. Nej, själv är jag inte speciellt oroad över pyttemängder bekämpningsmedel i maten, men blir jäkligt trött när klormekvaten dyker upp igen så tydligt, speciellt hos det lilla barnet. Kanske har han ätit massa importerad pasta. Utan att veta är jag nästan säker på att durumvete från Italien eller Frankrike för det mesta sprutas med klormekvat. Eller kanske har han vräkt i sig svenskt knäckebröd- fast gör 3-åringar det? Kommer inte ihåg. Eller också har han ätit både och…

Frågar runt lite här och där. Ingen gillar klormekvat. Hör också från en och annan att medlet inte ens är oundvikligt. Man sprutar mest som försäkring och skördeförluster utslaget på flera säsongen kommer kanske att uppgå till någon hundralapp eller två per år om man avstår.

Nu är det absolut dags! Sätt ner foten ni inom svensk livsmedelshandel och industri och ställ som krav att inget stråförkortningsmedel får användas varken i svenska eller importerade spannmålsprodukter. Lägsta kravet är att åtminstone klormekvatet ska bort. Och betala bönderna några ören mer för spannmålen för att kompensera eventuella skördeförluster. Det är det värt.

För övrigt är det roligt att Coop sedan något år anammat Coop Danmarks varukrav att inte tillåta klormekvatbehandlad spannmål i egna varumärken. Men det finns ju mycket annat på butikshyllorna.

PS 20 augusti: Fick reda på genom Twitter att Svenska Kvarnföreningen vill verka för att man inte skall använda stråförkortningsmedel oavsett sädesslag i Sverige. Bra. Då är vi flera.

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Birgitta 24 augusti 2015, 20:58

  Kan inte låta bli att berätta om……
  Det finns också de som anser att stora delar av de högväxta spannmålssorterna har fördelaktiga egenskaper. Kultursorterna blir ofta så högväxta att Ogräset försvinner eller minskar naturligt i det ståtliga kornets skugga. Flera av dem har under lång tid anpassat sig till vårt klimat och de omständigheter som råder i den miljö de odlats i vilket gör att de orkar stå upp utan att lägga sig ned vid blåst och regn mm.

  Det här är inget nytt utan visdomen har funnits länge hos dem som odlar dem, de som bakar av mjölet, samt de som har erfarenhet att lagar mat på kornen. Och det smakar Gott också….

  Hade glädjen att delta på en fältvandring på Ekhaga Försöksgård under sommaren och förvånas över att inte fler odlare tagit del i kunskapen av dessa höga spannmåls Goda egenskaper.

  Läs gärna mer på föreningen Allkorn – föreningen för mångfald, så får du veta hur man kan uppnå samma resultat utan att krångla till det..
  http://www.allkorn.se/allkorn.aspx?sida=startsida

  Bra Louise, då är vi ännu flera…

  • Louise Konsumentkoll 25 augusti 2015, 6:07

   Birgitta: Ja, så kan det säkert vara. Tyvärr har väl gamla sorter sämre avkastning och så länge inte kvarnarna och vi konsumenter betalar mer så lönar det sig väl inte.