≡ Menu

Inga reko jätteräkor i hela världen?

Inga reko jätteräkor?

Det finns ingen miljövänlig odling av jätteräkor hävdar Naturskyddsföreningen i dag i ett angrepp på Coop. Javisst, håller med. För det finns knappast någon miljövänlig livsmedelsproduktion över huvud taget. All framställning av mat påverkar miljön, mest negativt.

Men det måste väl finnas någon jätteräkodling i världen som inte skövlar mangrove, hivar i kemikalier och antibiotika i dammarna, låter förgiftat vatten rinna rakt ut i haven och driver bort fattiga småbönder från deras marker. Eller?

Det pågår mängder av olika initiativ för att förbättra odlingen av tropiska räkor, det forskas och bedrivs olika projekt för att studera metoder som är bättre för miljön världen över. Något måste väl ha kommit ut av det?

Jag tänker ta reda på det, på plats. I vart fall om det finns någon sådan odling i Thailand eller Vietnam dit jag åker i vinter.

”Hjälp oss att bli av med jätteräkorna en gång för alla” uppmanar Naturskyddsföreningen. Sorry, men jag tycker att det är naivt. Jag tror inte att man via kampanjer ska få världens producenter, stora som små, att upphöra helt med produktion och handel. Därför är det så viktigt att arbetet med att förbättra produktionen fortgår och att lagar och regler upprätthålls.

 Men kampanjer är bra för att få oss, konsumenter, restaurangägare och handel, att ställa miljökrav på räkorna.  Det driver forskning och utveckling framåt.

Om de ekologiska räkorna i Coops butiker håller måttet eller ej, det har jag ingen aning om. Håller inte certifieringen, ska kritiken i första hand riktas till certifieringsföretaget Naturland och IFOAM. Det är orimligt om detaljhandeln ska ha egna kontroller av certifierare som Naturland eller till exempel KRAV, som i sin tur är kontrollerade och godkända av IFOAM och andra organ för att kunna kontrollera producenterna. Hela systemet med tredjepartcertifiering bygger på tillit till att verksamheten är korrekt, att man får den miljönytta man betalar för. Och givetvis måste även leverantörerna kunna ställa rätt frågor när de köper in för att sälja vidare till handeln. Sedan finns det alltid risk för korruption, att fel uppdagas och då ska sanktioner utgå. Men certifieringen ska fungera, utan att enskilda handlare behöver vara där och rota.

I fallet med Coops ekologiska jätteräkor  tycker jag dock att Coop ska göra ett undantag. Frågan om Coops ekologiska jätteräkor har varit infekterad i så många år att Coop själv borde utreda den, på plats.

Och så kan jag inte låta bli att ställa mig frågan om varför just Coop får så mycket skäll.  Enskilda ICA handlare och andra köper också in ekologiska jätteräkor. Och för övrigt vimlar det av jätteräkor av mer dubiös karaktär i varenda butik och restaurang i dag. Tycker det är lite konstigt.

Comments on this entry are closed.

 • Mikael Karlsson 04 oktober 2011, 15:44

  Hej Louise

  Ovanligt nog inte mycket till konsumentkoll denna gång, tyvärr. Jag utvecklar detta i min blogg: http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mikael/2011/10/04/coops-ekologiska-jatterakor-en-miljobluff/

  När ska Konsumentföreningen ta ställning?

  Vänliga hälsningar

  Mikael Karlsson
  Ordförande Naturskyddsföreningen

 • Louise Konsumentkoll 04 oktober 2011, 17:09

  Mikael: Just som jag tänkte att nu kommer någon att anklaga mig för att gå Coops ärende bara för att jag inte till 100 % ställer mig bakom Naturskyddsföreningen, så kommer ditt inlägg!
  Kan inte riktigt begripa hur du tänker när du tycker att jag för ett ett ”ovidkommande resonemang” när jag funderar över om det trots all forskning inte finns räkodlingar som är bättre än andra för miljön. Hur menar du?
  Att jag ska ”dra ut i fält” handlar om att jag ska försöka besöka någon odling av tropisk räka som ligger i framkant, när jag ändå besöker Sydostasien under semestern. Kan det var något fel i det, att vilja lära sig mer i en fråga som jag inte är expert på?
  Sen tycker att jag är tydlig med att jag tycker att Coop ögonaböj( borde ha skrivit det ordet) i det här fallet ska utreda frågan,med Naturland, med IFOAM, med leverantörerna och på plats. Och ja, det kan vara dags med försäljningsstopp under tiden. Tänkte inte på det.
  Ja, jag har haft dålig ”konsumentkoll” på SNFs arbete med ICA och övriga, det ska villigt medges. Men det arbetet har skett mer tystlåtet. Åtminstone har jag inte sett några pressmeddelanden eller presskonferenser i ärendet, medan jag har fått två inbjudningar till presskonferenser som har handlat om Coops ekologiska räkor – eller är det tre?- de senaste åren.
  Tycker allmänt att det är lite futtigt att bli så himla upprörd över att jag undrar om det trots all forskning i dag inte finns någon räkodling i världen som inte svinar ner så mycket eller skjuter arbetare. Du kan gärna ifrågasätta vad jag tycker, men lite futtigt är det att ifrågasätta mitt uppsåt med anledning att jag inte till 100 % tycker likadant som Naturskyddsföreningen. Jag förbehåller mig rätten att inte tro att man får stopp på den globala jätteräksodlingen hur skickligt man än kampanjar. Däremot är det ett utmärkt sätt att sätta tryck på räkproducenterna att ta fram bättre alternativ.

 • Louise Konsumentkoll 05 oktober 2011, 9:52

  Här har Mikael Karlsson svarat mig på sin blogg:
  http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mikael/2011/10/04/coops-ekologiska-jatterakor-en-miljobluff/#comments

  Hittade just Coops redogörelse för hur de har agerat under årens lopp.
  http://www.hejmedlem.se/blogg/coops-miljochef-svarar-om-eko-jatterakan/