≡ Menu

Inga sopor till värmeverken?

Cirkulär ekonomiEU kommissionen har lagt fram ett förslag för att främja cirkulär ekonomi och återanvändning och återvinning av material. Det är ganska revolutionerande.

Till exempel ska 65 % av  allt kommunalt avfall och 75 % av allt förpackningsmaterial återvinnas 2030.  EU-parlamentariker vill gå ännu längre och återvinna 80 procent av alla materialströmmar.

Låter klokt, bra och nödvändigt men vad tusan ska vi värma våra bostäder och kontor med om det blir verkstad av förslaget? Nu bränns ju den största delen av vårt avfall i de svenska värmeverken. Ska det mesta återvinnas så blir det ju inte mycket värme.  Slutar vi sedan att slänga mat och börjar äta mer blast och stjälkar som är så inne just nu, så blir det inte mycket substrat till biogasanläggningarna heller.

Tänker jag fel eller har vi med facit i hand satsat på fel energisystem?

Läs mer om EUs paket för cirkulär ekonomi på EU kommissionens sajt.

 

Comments on this entry are closed.

 • Marianne Kjellberg 16 januari 2016, 14:19

  Hej Louise!
  Som svar på din fråga om vi har satsat på fel energisystem nu när EU (äntligen) på allvar skall börja att återvinna sitt avfall kan jag ge dig ett obetingat JA!
  Enligt mitt förmenande är energiutvinning medelst förbränning ett mycket gammalmodigt tillvägagångssätt.
  I vårt kalla Norden är det svårt att lita till sol och vind om vi vill vara säkra på att inte behöva gå omkring halvfrusna hela vinterhalvåret. Därför är geotermiska basenergi det gröna, miljövänliga svaret på vårt behov att kunna värma upp våra bostäder och lokaler.
  Geotermisk basenergi fungerar ungefär som bergvärme, men version 2.0. I stället för att använda den av solen lagrade värmen i vår berggrund borrar vi djupare tills vi kommer till det yttersta lagret av jordens inre, extremt varma kärna. Det betyder på våra breddgrader ca 3-5 km ner. Att borra så djupt är inga problem, det gör man redan när man tar vara på jordens oljelager.
  Fördelen med att använda geotermisk värme är:
  • Den är absolut miljövänlig; när anläggningen är på plats genererar den inga utsläpp vare sig i luften eller jorden
  • Inga transporter behövs
  • Den fungerar oavsett väder, dag som natt, 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet och ”råvaran” är oändlig.
  • Anläggningen tar liten plats, ungefär som en container eller redskapsbod, vilket gör att man kan placera dem mitt i bostadsområdena. Då behöver man heller inte transportera värmen i rör i långa sträckor och förlorar alltså ingen energi på vägen.
  • En anläggning genererar 9 MegaWatt värme och 2 MegaWatt el. Det räcker till 11 000 bostäder. Behöver man mer värme lägger man bara till en anläggning
  • Den är ekonomisk; precis som bergvärme kostar det en hel del vid installationen, men den investeringen betalar sig på 5-7 år och sedan tickar det bara på med mycket låga underhållskostnader i 60+ år..

  Tekniken är utvecklad och patenterad av ett svensk Karlskogabaserat företag med en kvinna i spetsen. Ta gärna kontakt med dem om du vill veta mer. De heter Energeotek.
  Sprid sedan gärna den informationen vidare i din blogg. Enda anledningen till att kommunerna inte satsar på det här är att de inte känner till det!
  (svar 2: Nej, jag får inte en krona av Energeotek för att sprida den här informationen, jag är bara bekymrad över vår miljö)
  Vänliga hälsningar,
  Marianne Kjellberg

 • Konsument 07 februari 2017, 19:59

  Detta var ju en bra återvinning, den lilla metallburken från värmeljus:
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/de-samlar-varmeljus-blir-proteser-i-thailand

  Kan Coop ordna den återvinningen?